«Прокладка», яка блокувала закупівлі ліків для солдатів АТО, отримала 10 мільйонів Міноборони
25.09.2014   //  

Квартирно-експлуатаційний відділ м.Чернігів Міноборони України 17 вересня уклав угоди на постачання палива на суму 17,27 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

З них 7,60 млн грн. отримає ТОВ «Військоптторг», зареєстроване у Києві на Олену Петриченко. Підприємство має поставити 500 тонн мазуту топкового марки М-100 за ціною 9498 грн./т.

Решту 9,67 млн грн. отримає ТОВ «Нафтоперспектива» на поставку на 1017 тонн топкового мазуту марки М-100 за ціною 9504 грн./т.

«Військоптторг» і «Нафтоперспектива» склали одне одному конкуренцію по обох лотах. Інших учасників на тендері не було.

«Нафтоперспектива» зареєстрована на початку квітня цього року в м.Васильків Київської області на Володимира Абрамова, котрий мешкає в Києві і за даними журналістів ТВі раніше працював міліціонером, а нині на пенсії.

Наразі це перший тендер, виграний даною компанією. У ВДЗ є інформація про акцепти пропозицій цієї фірми на ще 13,85 млн грн., усі від квартирно-експлуатаційних відділів Міноборони.

Досі «Нафтоперспектива» тільки оскаржувала тендери Міноборони на постачання ліків, які були оголошені у квітні одразу після початку АТО. При тому, що за даними держреєстру, основним видом діяльності фірми є торгівля паливом, а не ліками. На період оскарження в АМКУ закупівля призупиняється і, відповідно, завершується пізніше.

Станом на початок червня, коли скарги розглядались в АМКУ, компанія «Нафтоперспектива» не мала ліцензії на виробництво і торгівлю лікарськими засобами. Лист Державної служби з лікарських засобів засвідчив, що на той період «Нафтоперспектива» і не зверталась за отриманням відповідної ліцензії.

На вищезгаданого Абрамова також було записано ТОВ «Промтехснаб-2010», яке у вересні 2010 року стало переможцем ряду паливних тендерів Міноборони на суму 275,85 млн грн. і після того у держзакупівлях участі вже не брало.

У 2011 році «Промтехснаб-2010» визнали банкрутом через неспроможність оплатити 15 тис грн. підприємцю за надані послуги. Однак заборгованість була списана як безнадійна, оскільки за останнім місцем реєстрації (Одеса, вул. Канатна, 79) боржник відсутній, а також не виявлено жодного майна компанії.

Відомо, що в листопаді 2010 року Генпрокуратура через суд добилася дозволу на виїмку документів «Промтехснаб-2010» щодо руху по банківських рахунках в АБ «Південний» та інших фінансових документів.

Клопотання про виїмку документів робилося в рамках кримінальної справи, порушеній щодо екс-міністра економіки Богдана Данилишина за зловживання владою та службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Як випливає з матеріалів справи, у 2009 році міністр економіки погодив закупівлю Міноборони палива на 51,80 млн грн. у ТОВ «Анчар Груп» без проведення торгів, в одного учасника, без законних на те підстав. За висновком спеціаліста Інспекції з контролю за цінами, вартість товару була завищена на 13,9 млн. грн.

«Анчар Груп» також мала рахунки у банку «Південний» і банкрутувала за схожою схемою, змінивши у 2011 адресу реєстрації на Одесу, де боржник та його майно виявлені не були. На період вищезгаданих закупівель власником «Анчар Груп» був киянин Андрій Березкін.

Після банкрутства «Анчар Груп» не ліквідувалась як юридична особа, а змінила власників (ним став Володимир Гарькавий) і займається ресторанним бізнесом.

З серпня 2010 Данилишин перебував у міжнародному розшуку через дві кримінальні справи – одна щодо вищезгаданої закупівлі палива Міноборони, а також щодо тендеру на будівництво паркінгу в аеропорту «Бориспіль». У грудні 2012 року Генпрокуратура припинила кримінальне провадження за відсутністю складу злочину.