Полный бред. Фейк. Аваков
25.09.2014   //  

Міністр вирішив емоціями спростувати новину «Наших грошей». Вийшло не дуже. Зрештою, як і попереднього разу.

«Проверил. Полный бред. Фейковая новость», – відповів голова МВС Арсен Аваков у фейсбукові громадському активісту Олександру Перепилиці, який просив відреагувати на новину «Наших Грошей» «Бійцям Авакова за 2 мільйони купують цукор оптом дорожче, ніж в роздрібних магазинах».

Аваков фейк1

Мова йшла про тендер військової частини Нацгвардії 3078, який нині знаходиться на стадії акцепту і укладання остаточної угоди має відбутись ближчими днями. Отже гвардійцям купують 150 тонн цукру (цілком гуртова партія) по ціні 11,50 грн./кг на загальну суму 1,73 млн грн.

Станом на сьогодні ця ціна є дуже високою. Бо просто зараз будь-який киянин може купити у роздрібній мережі цукор дешевше 10 гривень. Ось фото, зроблене 23 вересня у «Великій кишені».

Аваков цукор

Саме цей факт ми і зафіксували. Також подивились на пропозиції цукру на гуртовому ринку – від 8,50 грн./кг.

Разом із тим, цукор нового врожаю обіцяють вже за вищими цінами, відтак цілком можливо, що у магазинах згодом зміняться цінники. І це може слугувати якимось виправданням для постачальників Нацгвардії з фірми «Спецпромкомплекс». Але тільки у тому випадку, якщо вони й справді постачатимуть бійцям цукор нового врожаю, який закуплять у виробників уже за новими цінами.

Однак у журналістів немає жодної можливості перевірити весь цей ланцюжок військової закупівлі. Тому ми робимо тільки те, що можемо – інформуємо громадськість про наявні і очевидні факти.

А вони такі: станом на тут і зараз акцептована ціна Нацгвардії на 20% є вищою від магазинної ціни, у яку включено і гуртову ціну, і транспортно-логістичні видатки, і прибуток самого магазину. І ось все це міністр Аваков назвав «бредом» і «фейком».

Вразило дві речі.

Перше. Насправді, Аваков нічого не відповів по суті, з’їхавши на нікчемні образи. Бо що таке фейк? Це підробка. Що могло бути підроблено у нашій новині?

А) сайт, на якому її оприлюднено. Ні, це новина «Наших Грошей» і розміщена вона без жодного втручання зі сторони;

Б) текст новини: ні, як її написав журналіст, так новина і вийшла;

аваков акцептВ) першоджерело інформації: ні, ось скрін з оголошення про акцепт у «Віснику держзакупівель», кожен може перевірити;

Г) порівняльна база: ні, ціна у магазині сфотографована вже після того, як Нацгвардія зробила акцепт. Зрештою на ціннику видно, що його вивісли 17 вересня, за день до акцепту.

То що ж у нашій інформації є «фейком» і «бредом»? Справді, ми розгублені. Бо «Наші Гроші» звикли до роботи з документами, які підтверджують слова, а не голослівних звинувачень, які не підтверджені взагалі нічим.

У цьому зв’язку варто нагадати, що міністр Аваков вже не вперше грається у голослівні відмовки. Ще два місяці тому ми з посиланням на «Вісник держзакупівель» повідомили про те, що Нацгвардія уклала угоду на постачання російських КамАЗів на 27,71 млн грн.

Звісно, це викликало обурення у спільноти, яка не надто хотіла годувати ворога грішми. Тим більш, коли в Україні є власний завод такої техніки. Тим більш, що він належить хоч і колишньому, але все таки однофракційцю Авакова по «Батьківщині». Мова йде про КрАЗ Костянтина Жеваго.

Тоді Аваков теж опустився до народу і заявив, що Нацгвардія має контракт з КрАЗом аж на 361 млн грн. Те, що міністр називав конкретні цифрі додавало достовірності його словам.

Однак ми говорили тоді, і повторюємо ще раз: у «ВДЗ» немає жодних даних про таку угоду. При тому що всі інші транспортні тендери Нацгвардії і міліції на сотні мільйонів гривень там публікуються. Єдиним опублікованим контрактом між структурами МВС та КрАЗом є угода на постачання аж двох броньовиків для саперів за 13,40 млн грн.

Ми не вимагаємо опублікування подробиць цієї угоди, якими міг би скористатись ворог, чи проведення відкритих торгів, які б затягнули справу. Однак публікація оголошення про переговорну закупівлю з датою укладання та ціною угоди була б цілком достатнім підтвердженням того, що Аваков у свої промовах використовує також і факти.

І ось друга річ, яка нас вразила у фейсбучній перепалці щодо нашої новини. Це 171 лайк до позбавлених сенсу слів Авакова про «фейк» і «бред», які цілком розшифровуються наступним коментатором:

«Мы должны быть едины, а не ставить палки в колеса» і «Кстати, а вот Авакову верю. Всегда так было “собаки лают караван идет”».

Людина не спромоглась навіть подивитись на факти, а просто зайняла сторону Авакова, який теж не спромігся на факти.

Тобто маємо уже набридлий ефект «віруючих», який в Україні набув особливого розквіту під час «юлеботів», а потім культивувався сліпими прихильниками «Новороссії», «приватівців», Ляшка і т.д. «Ватники», одним словом.

І нас щиро радує, що аудиторія «Наших Грошей» не є довірливою до слів, відтак читає нас саме заради фактів. Підтвердженням тому є дискусія, яка розгорнулась у коментарях під нашою новиною про цукор для Нацгвардії – люди сперечались про ціни з цифрами, а не мірялись товщиною німбів.

Ми, звичайно, пам’ятаємо класичне: «Вірую – бо абсурдно». І це правильно. Але вірити у виконавчу владу? Ну, брєд же…

“Наші Гроші”