Коломойський не зміг спекатись Ставицького зі свого газового бізнесу через власну жадібність
24.09.2014   //  

Структури Едуарда Ставицького залишаються акціонерами київського ПАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння», яке за минулий рік отримало понад 140 млн грн. чистого прибутку. Про це пише Вадим Стародубцев у «Діловій столиці».

Близькі до Ставицького британські фірми «Ares Systems» і «Ariana Business» наприкінці 2012 року викупили у компанії «Deripon Commercial» Ігоря Коломойського 45% акцій «Укрнафтобуріння».

Влітку цього року «Deripon Commercial» оскаржила цей продаж. Компанія Коломойського вказувала, що угода була укладена під тиском державних органів, що перешкоджали роботі компанії, і на кабальних умовах (акції були продані всього за 133 тис грн., тоді як їх ринкова ціна складала 265 млн грн.).

Однак, суд першої інстанції у вересні став на сторону структур Ставицького. Він вказав, що акції були відчужені за тією ж ціною, за якою «Deripon Commercial» сам їх придбав у 2009 році. Очевидно, перший раз це було зроблено задля уникнення сплати податків.

«Deripon Commercial Limited» входить в орбіту Коломойського з 2009 року. Компанією володіє фірма з Віргінських островів «Burrard Financial Corp».

У 2009 році Коломойський викупив контрольну долю «Укрнафтобуріння» у структур екс-міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського. Саме Злочевський, будучи главою Держкомітету природних ресурсів, видав «Укрнафтобурінню» ліцензію на розробку найперспективнішого українського газового родовища – Сахалінського (Харківська обл.). Його запаси газу оцінюються у 15 млрд кубометрів – майже на $6 млрд у нинішніх цінах.

Нагадаємо, екс-мністр енергетики та вуглепрому Едуард Ставицький оголошений у розшук після втечі з України Віктора Януковича.