Фірми Єрємєєва на очах журналістів розіграли майже мільярд «Укрзалізниці» на дизель по 28 000 за тонну
24.09.2014   //  

ДП «Укрзалізничпостач» 18 вересня провело розкриття пропозицій по закупівлі 94 тис тонн дизельного палива з постачанням до кінця 2014 року на очікувану суму 1,78 млрд грн., або 18 990 грн. за тонну. На тендер подали заявки три фірми, які згодні продати залізничниками лише дві третини від бажаного, але набагато дорожче від очікуваної ціни. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

За даними прес-служби «Укрзалізниці», розкриття проводилось за присутності журналістів, остаточні результати конкурсу буде оголошено упродовж 20 днів.

ТОВ «ВК імпекс» та ТОВ «ВОГ аеро джет» подали заявки на два лоти по 30 тис тонн палива кожен, ТОВ «Елемент ойл» запропонувала паливо по одному з цих лотів.

«Елемент ойл» запропонувало паливо по 21 300 грн./т. Її конкуренти «ВК імпекс» і «ВОГ аеро джет» запропонували по цьому та другому лоту, де вони конкурували виключно між собою, паливо по 29 670 та 28 200 грн./т.

Відтак по одному з лотів найдешевшою є заявка «Елемент-ойла» варітстю 639 млн грн., по другому – «ВОГ аеро джет» з 846 млн грн. Однак обидві заявки є дорожчими від очікуваної ціни «Укрзалізничпостачу» – 18 990 грн./т.

«Елемент ойл» заснував київський бізнесмен Ігор Везіков. Він також відомий як засновник ТОВ «Торгівельна компанія «Вертус». Раніше податківці звинувачували «Вертус» у несплаті податків при поставці палива контрагентам зі станції Шебелінка Харківської обл. (Шебелінське нафтогазове родовище).

Нагадаємо, Шебелинське родовище розробляє державне «Укргазвидобування». На останньому аукціоні 18 вересня ця компанія продавала своє дизпаливо по 17 550 грн/т.

Фірми «ВК імпекс» і «ВОГ аеро джет» контролюються групою «Континіум» народного депутата Ігоря Єрємєєва, і регулярно беруть участь у тендерах, конкуруючи лише між собою. Наприклад, у вересні ці компанії розіграли тендер «Енергоатома» на постачання палива на суму 15,40 млн грн. по 17 200 грн./т. Тобто у півтора рази дешевше, ніж вони запропонували залізниці.

Кінцевим власником «ВОГ аеро джету» є голландська фірма «Вест Оіл Групп Холдинг Б.В.». За даними «ВДЗ», компанія почала вигравати тендери у грудні минулого року. За цей час вона отримала держзамовлень на 2,71 млрд грн., більша частина суми припала на тендер «Укрзалізничпостачу», розіграний ще з однією «рідною» компанією «Укрпостач-Нафтотрейд».

Власником «ВК Імпекс» є Микола Голанов, відомий як начальник відділу технічної експлуатації АЗС тієї ж групи «Континіум». «Імпекс» зареєстрований у Луцьку на одній адресі ще з низкою компаній – з місцевою філією «Золотого Екватора» Єрємєєва та ТОВ «Дельта Вест Оіл Груп». Зараз власником останньої фірми є вищезгадана голландська компанія «Вест Оіл Груп Холдінг Б. В.». А першими засновниками були партнери Єрємєєва по «Контініуму» Степан Івахів та Сергій Корецький.

«ВК імпекс» було постачальником дизпалива для «Укрзалізниці» і минулого року, коли отримало підряд вартістю 656 млн грн.

Загалом же фірми з групи Єрємєєва «Вог аеро джет», «Укрпостач-Нафтотрейд» та «ВК імпекс» у 2013-2014 роках виграли дизельні тендери залізниці на 5,44 млрд грн. При цьому минулого року тендерна ціна на паливо від Єрємєєва становила 11 250 грн./т без ПДВ, що тоді значно перевищувало ринкові ціни.

Нагадаємо, перший заступник голови «Укрзалізниці» Максим Бланк відразу по призначенні цієї весни заявляв, що «Укрзалізничпостач» раніше закуповував дизельне паливо по завищеним цінам.

«Що стосується цін поставки минулого періоду – це правда, ціни були дуже завищені. Виправити ситуацію з минулим періодом я вже не можу. Борг був своєчасно проданий одному з найбільших українських банків, і я змушений буду заплатити», – казав Бланк, не вказуючи конкретних постачальників.

Тоді окрім фірм Єрємєєва постачальниками «Укрзалізниці» також було донецькі фірми «Екоойл» та «Пеша паливна компанія».

Довідково:

Енергоресурси складають до 21% у структурі експлуатаційних витрат залізничної галузі. Серед основних видів енергоресурсів у галузі найбільше споживається дизельного палива – близько 400 тис. тонн за рік та електроенергії – 6,2 млрд. кВт/год. Залізничний транспорт щорічно використовує близько 3 тис. тонн мазуту.