«Енергоатом» скупився у холдингу Путіна обладнанням на 14 мільйонів
24.09.2014   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 17 вересня за результатами тендерів уклав низку угод з ТОВ «ОМЗ-Україна» на постачання техніки загальною вартістю 14,42 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовлено обладнання для Южноукраїнської АЕС:

  • комплекс технічних засобів термоконтролю АКВП – 6 од., по 0,72 млн грн.;
  • система автоматизованого дистанційного контролю рівня рідини (1 шт, вартість 10,10 млн грн.)

«ОМЗ-Україна» входить в групу «Объединённые машиностроительные заводы» (так звана групу «Уралмаш-Іжора»). Це один з найбільших російських холдингів галузі важкого машинобудування, займається обладнанням для АЕС, нафтогазозхімічної промисловості та гірничим обладнанням. Контроль над ОМЗ здійснює «Газпромбанк» (85% акцій), очолюваний головою «Газпрому» Олексієм Міллером. Самому «Газпрому» у банку належить 36%, а часткою понад 40% володіє компанія «Лідер», яка контролюється одним з довірених товаришів Володимира Путіна Юрієм Ковальчуком. Вони разом працювали над бізнес-проектами ще коли Путін робив у мерії Санкт-Петербургу у 1990-х роках.

Загалом на усі лоти подавалися чотири компанії. Дві з них – НВП «Радій» та «ППА Славутич» – з усіх відхилили за технічну невідповідність. Таким чином єдиним конкурентом скрізь лишалося ПП «Ірис». Ця київська фірма записана на Олексія Кавєріна, має 100 грн. статутного фонду.