АМКУ оштрафував підприємців за розіграний тендер з постачання продуктів школярам
20.09.2014   //  

Антимонопольний комітет оштрафував учасників тендерів по закупівлі продуктів харчування, які Управління освіти Херсонської міської ради провело у жовтні 2011 року. Про це свідчать рішення Господарського суду Херсонської області від 24 червня і 15 липня.

У травні 2012 року АМКУ встановив, що приватна фірма «Аспект», приватний підприємець Тужикова В.М. і приватний підприємець Борщевська Н.Х. узгодили свої дії на конкурсних торгах із закупівлі яєць птиці, овочевих культур, фруктів, ягід та горіхів.

Так, ПП Тужикова подала пропозиції повністю по всіх лотах із цінами, які значно перевищували зафіксовані органами статистики ціни станом на вересень 2011 року. У свою чергу ПП Борщевська і ПФ «Аспект» чітко поділили між собою лоти, надавши цінові пропозиції, нижчі від пропозицій Тужикової. При цьому пропозиції Тужикової і Борщевської, які проживають у Херсоні на одній вулиці, складені за однаковою табличною формою і мають однакові помилки.

У результаті ПП Борщевська отримала підряди на поставку продуктів на суму 502 тис грн., а ПФ «Аспект» – на 547 тис грн.

АМКУ дійшов висновку про чіткий розподіл лотів між учасниками і відсутність конкуренції, та оштрафував їх на 60 тис грн. кожного. Приватні підприємці сплатили штраф із запізненням, за що влітку цього року АМКУ через суд стягнув з них пеню – з одного 18 тис грн., з другого – 60 тис грн.

Зауважимо, що у жовтні 2011 року вказані двоє підприємців і ПФ «Аспект» аналогічним чином розіграли закупку Управлінням освіти Херсонської міськради свіжих овочів, м’яса і м’ясопродуктів. У результаті ПФ «Аспект» отримала підряд на 902 тис грн., а ПП Борщевська – на 821 тис грн.

Крім того, ПП Тужикова за таких же умов взяла участь у закупівлі інших продуктів Управлінням освіти (крупи, цукор, сир, какао, чай, хлібобулочні вироби, масло, олії молочні продукти, борошно консерви тощо) у жовтні 2011-го. Завядки їй переможцями цих тендерів стали ПФ «Аспект» і ТОВ «Супермаркет Україна». Вони виграли підряди відповідно на 2,43 млн грн. і 2,22 млн грн. За розіграні торги із закупівлі цукру, сиру, масла, молока і рибної продукції АМКУ у 2012 році оштрафувало ПФ «Аспект» на 15 тис грн.

Сама ПП Тужикова виграла підрядів з поставки продуктів в Херсоні на суму 6,44 млн грн.

У свою чергу ПП Борщевська отримала підряди на суму майже 20 млн грн., ПФ «Аспект» – на 13,57 млн грн., а ТОВ «Супермаркет Україна» – на 38,76 млн грн.

Одним із засновників ТОВ «Супермаркет Україна» раніше була Ніна Харлампіївна Борщевська. Зараз 69% статуту фірми володіє Іван Басараб.

Засновником ПФ «Аспект» є Олексій Загрядський, директором – Сергій Горбатов.