Світова банка грошей для МОЗ
18.09.2014   //  

докторДержавні медики ледь не стали на вуха, аби придумати статті видатків по освоєнню $324 мільйонів Світового банку: конверти, бензин, мобілки, реклама, соцопитування…

Світовий банк може виділити Україні кредит у розмірі $324 млн на реформу системи охорони здоров’я, якщо Міністерство охорони здоров’я представить гідний проект. Про це нещодавно заявив заступник глави Адміністрації президента Дмитро Шимків.

Новина приємна, та є кілька але.

У розпорядження «Наших Грошей» потрапив проект розподілу цього кредиту по 10 областям України та самому МОЗу. Зараз цей проект розглядають в урядових інстанціях.

Джерело, яке надало нам документи, запевняє, що зараз це ще просто перелік так званих «фінансових побажань» регіональних медиків та їх покровителів у Києві. Але якщо вони пройдуть освячення у МОЗі та Мінфіні, то стануть повноцінними статтями видатків по кредиту, повертати який доведеться з державного бюджету. Тобто за розпиловочні майстерні у десяти обраних регіонах платитимуть мешканці і інших областей, яких цей бенкет взагалі не стосуватиметься.

Отже ось деякі статті видатків, що на думку «Наших Грошей» не мають жодного стосунку до слова «реформа», яке є ключовим у кредиті на третину мільярда доларів:

  • Львівська обл. – $42 тис на конверти для запрошень. Для кращого розуміння уточнимо, що це більше, ніж півмільйона гривень на конверти, які коштують близько гривні за штуку. Тож буде півмільйона запрошених, чи конверти будуть з позолотою?
  • Луганська обл. – $20,4 млн на ремонт амбулаторій, $4 млн на автомобілі та $14 млн на медичне та комп’ютерне обладнання. При цьому немає жодних даних про географію медичних закладів, які претендують на гігантські кошти – чи йде мова про лікарні, які знаходяться на українській частині Луганщини, чи на захопленій терористами;
  • Запорізька – $80 тис на мобілки зі стартовими пакетами;
  • Полтавська обл. – $1,5 млн на тонометри, фонендоскопи, ваги та ростоміри, $4,5 млн на бензин, $154 тис на мобілки та стартові пакети, $636 тис на інтернет та підключення до мережі 3G. Ще $120 тис потягне така річ як «розробка щоденника самоконтролю за станом здоров’я»;
  • Одеська обл. – $3,1 млн на ліки для гіпертоніків і $145 тисяч на мобілки з пакетами зв’язку;
  • Рівненська обл. – $2,2 млн на придбання 173 автомобілів і $536 тис на бензин, а також $14,7 млн на ремонт приміщень амбулаторій;
  • Дніпропетровська обл. – $21,2 млн на ремонт кількох лікарень і $1,5 млн на проведення соціологічних досліджень;
  • Вінницька – $12,1 млн на продовження будівництва Центру серцево судинної технології;
  • Волинська обл. – $9,7 млн на ремонт амбулаторій, $500 тисяч на закупівлю рекламних та інформаційних послуг;

Окремо зупинимось на креативному підході МОЗу.

Здається, у міністерстві – повний інтелектуальний безпросвіток. Там беруться за освоєння третини мільярду доларів на реформу системи охорони здоров’я, але навіть не мають «Національної стратегії з системи охорони громадського здоров’я та Плану дій». Доказом цього є виділення $120 тис на розробку цієї стратегії з кредитних грошей, які вони тільки планують отримати.

Розвиваючи цю тезу, ми доходимо висновку, що у МОЗі взагалі не мають уяви, яку ж таку реформу вони взагалі затівають. Бо окрім замовлення розробки стратегії, нам не вдалось знайти у документах якихось кількісних показників, за якими буде оцінюватись ефективність освоєння коштів. Наприклад, наскільки зменшиться смертність чи захворюваність у пілотних регіонах.

Проте ми знайшли купу речей, які свідчать про прекрасний тактичний вишкіл міністерських клерків. У них вистачило кебети попросити купу грошей на поточний розпил по таким статтям як:

  • $1,1 млн на інформаційно-комунікаційний супровід проекту «Реформування системи охорони здоров’я України».
  • $100 тис на оцінку послуг з охорони здоров’я, поточних прогалин і потреб, а також окремо
  • $130 тис на «проведення оцінки системи охорони громадського здоров’я».
  • $3,2 млн на «посилення потенціалу регіональних державних органів з охорони здоров’я у сфері планування та впровадження послуг охорони громадського здоров’я»
  • $300 тис на проведення трьох соціологічних досліджень «для отримання інформації за індикаторами Проекту».

Останній пункт і є єдиним знайденим нами критерієм, за яким взагалі має оцінюватись реформа. Соціологи щось запитають у якихось людей і МОЗ отримає три бравурні звіти по $100 тисяч за штуку про покращення життя вже сьогодні, яке наступило після освоєння третини мільярда доларів.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»