Фірма з орбіти Азарова хотіла отримати доступ до 25 мільйонів «Енергоатома», не виконавши договір
18.09.2014   //  

Суд відмовив ТОВ «Техком» у визнанні укладеною додаткової угоди з НАЕК «Енергоатом», якою продовжується термін поставки товару і поновлюється дія акредитивів на суму 25,19 млн грн. Про це свідчить постанова Київського апеляційного господарського суду від 8 вересня.

У серпні 2011 року «Енергоатом» закупив у ТОВ «Техком» електродвигуни ВАЗ-215/109-6АМО5 (виробництва ЗАТ «Энергомаш (Сысерть) – Уралгидромаш», Росія) для Южноукраїнської АЕС.

«Енергоатом» перерахував фірмі 30% авансу – 10,79 млн грн. Оплата решти суми мала відбутися у безготівковій формі двома акредитивами по 12,59 млн грн. Доступ до цих грошей фірма мала отримати після поставки двигунів.

Поставка продукції мала відбутися до 1 липня 2013 року. Однак АЕС досі не отримала жодного двигуна.

ТОВ «Техком» вважає, що «Енергоатом» порушив своє грошове зобов’язання за договором. Так, один з акредитивів закрито і гроші повернуто національній корпорації, а строк дії другого закінчився. І, нібито, саме це позбавило фірму можливості поставити продукцію.

Суди встановили, що «Енергоатом» порушив строки відкриття акредитивів, однак це не є істотним порушенням договору, оскільки ніяк не могло вплинути на його виконання. Адже «Техком» все одно отримав би право розпоряджатися цими коштами лише після поставки двигунів «Енергоатому».

Суди дійшли висновку, що вимога ТОВ «Техком» вважати додаткову угоду до договору укладеною є необґрунтованою та безпідставною.

Засновником ТОВ «Техком» значиться Сергій Вовк. Директором фірми наприкінці червня цього року став Іван Радик, який відомий як посередник у справах між судом та підприємством-банкрутом. На нього переоформлюють фірми перед ліквідацією.

У 2011-2012 роках співзасновником і директором ТОВ «Техком» був Гліб Лєшков,який обіймав керівні посади в компаніях з будівельної групи «Розвиток» Олексія Азарова, сина екс-прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Надалі директором «Техкому» був Андрій Маслюк, який раніше був засновником ТОВ «Дювальт» і ТОВ «Новард Плюс». Ці фірми мають спільний телефон (0442352023) і раніше були зареєстровані у Києві на вул. Басейній, 19, оф.11-А. Тут раніше було прописане і ТОВ «Де Санктіс-Інвест», керівником якого є Гліб Лєшков.