Арештований російський олігарх допомагав Януковичу боротись проти України на Донбасі
18.09.2014   //  

Голова АФК «Система» Володимир Євтушенко був одним з посередників між колишнім президентом України Віктором Януковичем та російськими силовиками, які на початку курували війну на Донбасі. Про це повідомила російська журналістка Юлія Латиніна з посиланням на слова донецького губернатора Сергія Тарути.

«Володимир Євтушенков був одним з членів кримського мисливського клубу «Кедр», який при Януковичі в Україні був те ж саме, що кооператив «Озеро» при Путіні. І на початку української кризи донецький губернатор Сергій Тарута назвав мені Володимира Євтушенкова як одного з посередників між Януковичем і тими силовиками, які тоді курирували «звільнення» Донецька від «українських фашистів», – повідомила журналістка.

За даними Ладиніної, цю інформацію їй підтвердили два незалежних джерела.

«Мені це тоді здалося дивним, бо, за моїм поданням, Янукович і без всяких посередників міг домовлятися з ким треба, але потім ці чутки мені підтвердили принаймні два незалежних джерела. Мабуть, Євтушенков, який тоді вже відчував себе під ударом, намагався заслужити очки в очах Кремля будь-яким способом», – вважає Латиніна.

Вадима Євтушенкова (15-й у рейтингу російського “Форбсу”) днями посадили під домашній арешт по карній справі щодо приватизації «Башнафти». Слідчі вважають, що бізнесмен сприяв відмиванню коштів по цій оборудці. У свою чергу обвинувачувана сторона заявляє що є добросовісним набувачем активу, а махінації під час приватизації були здійснені іншими людьми.

На думку окремих експертів, справу по «Башнафті» курує голова «Роснафти» Ігор Сєчін. Його компанії може бути вигідним дешево придбати спірний актив, оскільки збільшить можливості по видобутку нафти для розрахунків з Китаєм по попереднім угодам і зменшить залежність від світових санкцій. У «Роснафті» заперечують свою причетність до карної справи про Євтушенкова.

В Україні Євтушенков відомий не тільки як член мисливського клубу Януковича. Його групі також належить мобільний оператор МТС та компанія, яка у 2012 році продала Україні відеокамер на мільярд гривень для контролю за виборчими дільницями.