Южноукраїнській АЕС замовили обладнання на 207 мільйонів у американців і швейцарських кіровоградців
15.09.2014   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 3-4 вересня за результатами тендерів уклало низку угод на закупівлю устаткування для Южноукраїнської АЕС загальною вартістю 207,51млн грн.

Із вказаної суми 23,37 млн грн. піде на програмно-технічний комплекс системи післяаварійного моніторингу реакторної установки. Його замовили у ТОВ «Вестрон», який на 60% належить американській фірмі «Вестінгауз Електрик Компані», відомому електротехнічному та атомному виробнику, і на 40% українському ПАТ «Хартрон», 50% котрого належить ДФМУ, ще 12% – Миколі Вахну та Ксенії Кучеренко, ще близько 9% заведено на ЗНВІФ «Генуя». «Вестрон» є одним із затверджених постачальників «Енергоатому».

На участь у тендері також подавалися дніпропетровське ТОВ «Позитрон GmbH» і держпідприємство «Науково-виробничий комплекс «Автоматика та машинобудування». Пропозиція останнього була майже на п’ять мільйонів дешевшою, однак її відхилили через низку причин: підприємство входить до списку узгоджених постачальників «Енергоатому», але не надало підтвердження досвіду виконання договорів за роботами, які можна було б вважати аналогічними тим, що збирався замовлять «Енергоатом», і загалом не має у переліку видів діяльності тих, під які підпадає ця закупівля.

Решту 184,14 млн грн. отримає ПАТ «НВП «Радій»: 159,84 млн грн. йому заплатять за ПТК СНЕ ТВ (програмно-технічний комплекс системи нормальної експлуатації турбінного відділення), 10,62 млн грн. – за систему пожежної сигналізації і ще 13,68 млн грн. – за обладнання електроживлення.

Найбільшими акціонерами кіровоградського «Радію» є швейцарська фірма «EnsolSA» та голова наглядової ради підприємства Євгеній Бахмач.

Єдиним конкурентом «Радія» на першому тендері було ПАТ «Сєвєродонецьке науково-виробниче об‘єднання «Імпульс». На двох інших – ТОВ «ППА Славутич», яке на 70% належить словацькому «ППА Контролл», решту ділять навпіл Микола Сіренко й Тарас Куриленко.