Як корупція Російської імперії зробила Немирів горілчаною столицею України
15.09.2014   //  

Прочитав у свіжому журналі «Бізнес» невеличку історію. Захотілося поділитись. У рамках тренду «Вивчай рідний край». Отож.

Колись Немирів був звичайним провінційним містом, без притаманної йому теперішньої алкогольної аури. Змінила це все одна із далеких нащадків Потоцького – княгиня Марія Строганова (Щербатова). Після розлучення з чоловіком вона вдарилась у бізнес, у тому числі алкогольний. Взагалі-то винокурню заклав ще її батько, але всі роки завод був  одним із 3000 алкопідприємств імперії.

Випускала Строганова цей спирт, випускала, і нарешті прийшла до неї удача. При чому прийшла не з того боку, звідки чекалось.

Син Строганової Володимир одружився із дочкою Петра Столипіна. У 1906 році той став прем’єром, і через кілька місяців після того немирівська винокурня дивовижним чином отримала держпідряд на постачання спирту на казенні заводи Москви і Санкт-Петербурга. До речі, після вбивства Столипіна його вдова поселилась саме у Немирові, у свахи.

Нащадки не оцінили хист Строганової і її вклад у розбудову рідного міста. У 1920 році її вбили разом із дочкою, а в її палаці розмістили училище, музей і народний театр.

Отака маленька історія… Без жодної моралі.

Блог від: Олекса Шалайський