- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Прокладка» Януковича має доплатити заводу Юрушева 58 мільйонів за вагони, віддані в лізинг державі

Суд стягнув з ТОВ «Прем’єр Лізинг» на користь ПАТ «Дизельний завод» 58,35 млн грн., з яких 55,62 млн грн. боргу, 1,59 млн грн. пені і 1,13 млн грн. у якості 3% річних. Про це свідчить постанова [1] Вищого господарського суду від 2 вересня.

15 лютого 2013 року ПАТ «Дизельний завод» і ТОВ «Прем’єр Лізинг» уклали договір поставки вантажних напіввагонів. Завод зобов’язався поставити фірмі 320 напіввагонів вартістю 700 тис грн. (з ПДВ) за штуку, загалом на 224 млн грн. У подальшому «Прем’єр Лізинг» мав передати їх у фінансовий лізинг ДП«Дарницький вагоноремонтний завод» та ДП«Укрспецвагон».

Як зазначив суд, фірма мала сплатити заводу за вже поставлені вагони 192,07 млн грн. Однак «Дизельний завод» отримав лише 136,44 млн грн. Для стягнення боргу у розмірі 55,62 млн грн. і штрафних санкцій завод у грудні минулого року звернувся до суду.

Апеляційний суд і ВГСУ не взяли до уваги посилання «Прем’єр Лізингу» на те, що він влітку 2013 року попереджав завод про намір залучити позику для оплати товару. У жовтні фірма уклала договір з нерезидентом компанією «Tronmal Participation Limited», яка у подальшому гроші так і не надала.

Як вказали суди, невиконання компанією-нерезидентом своїх зобов’язань за договором позики не може бути підставою для відмови «Прем’єр Лізингу» від виконання своїх зобов’язань за договором поставки.

Нагадаємо, у вересні 2012 року ДП «Дарницький вагоноремонтний завод» замовив у ТОВ «Прем’єр Лізинг» в лізинг 2 тисячі напіввагонів на суму 2,04 млрд грн. [2], а ДП «Укрспецвагон» – 3 тисячі напіввагонів на 3,06 млрд грн [3].

За даними державного судового реєстру, Дарницький вагоноремонтний завод отримав від «Прем’єр Лізингу» 350 напіввагонів, а «Укрспецвагон» – 373. Дарницький завод перерахував фірмі 68,25 млн грн., очікуючи на перші 700 напіввагонів, і зараз в суді добивається [4] повернення 62,4 млн грн. авансу за непоставлені вагони. У свою чергу «Укрспецвагон» виплатило «Прем’єр Лізингу» 142,65 млн грн. авансу і тепер домагається повернення 103,49 млн грн. [5] передоплати.

ТОВ «Прем’єр-лізинг» було створене в 2011 р. і оформлене спочатку на жителя села Білокуракине Луганської області Анатолія Пономаренка, а потім на маловідомого киянина Андрія Чернікова.

«Прем’єр Лізинг» знаходився на обслуговуванні юридичної компанії «Стайлинг», засновник якої Богдан Данкевич відомий як засновник ПАТ «Домінанта», основним акціонером якого було ТОВ «Танталіт» – номінальний власний резиденції «Межигір’я» Віктора Януковича.

ПАТ «Дизельний завод» контролює [6] екс-власник банку «Форум» і один з найбагатших людей України Леонід Юрушев. Зауважимо, що ДП «Укрспецвагон» 11 липня цього року очолив Андрій Анофрієв, який у 2011-2012 роках працював у ПАТ «Дизельний завод».