Фірма нардепа-«регіонала» злила чотири з 33 мільйонів фіктивним конторам
11.09.2014   //  

ТОВ «Управління по будівництву тунелів і підземних споруд спеціального призначення» (далі ТОВ «Управління»), вигравши тендер на будівельні роботи по одному з київських колекторів, роздало 4 мільйони бюджетних грошей фіктивним фірмам. Про це стало відомо зі звернення прокуратури м. Києва до КМДА з проханням надати документи й інформацію для здійснення кримінального провадження. Звернення опубліковане на сайті КМДА.

Йдеться про підряд на реконструкцію водопровідного колектора від станції метро «Дніпро» до вул. Кіровоградської. Роботи фінансували за рахунок міського бюджету. Замовником виступило Головне управління капітального будівництва КМДА, очолюване на той момент Сергієм Даниловичем. Управління провело тендер, який виграло ТОВ «Управління».

В ході судового розслідування встановлено, що після укладення договору між замовником і фірмою-переможцем, посадові особи останньої перерахували бюджетні кошти у сумі 4 млн грн. на фіктивні компанії – ТОВ «Інженерно-будівельне об’єднання» і ТОВ «Вітек Плюс».

Відтак слідчий відділ прокуратури м.Києва розпочав кримінальне провадження за ч.5 ст.191 ККУ (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою; карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна). До Єдиного реєстру досудових розслідувань справу було зареєстровано ще 22 березня.

Реконструкцію вказаного колектора замовляли п’ять років тому. Відповідну угоду було укладено 3 серпня 2009 р., загальна сума договору склала 33,36 млн грн. Закупівлю проводили у формі відкритих торгів, однак хто був конкурентом невідомо, оскільки документація за той період на сайті «ВДЗ» відсутня.

Наразі основним власником ТОВ «Управління по будівництву тунелів» записана кіпрська компанія «Лорап Менеджмент ЛТД». Разом з тим, з 2008 р. і до кінця 2011 р. (тобто на час проведення тендеру включно), фірма на 99,7% належала ТОВ «Концерн «Київпідземшляхбуд». Власниками концерну на той момент були Анатолій Гальчук, Дмитро Борисов та Валерій Борисов (70%).

Валерій Борисов у 2002-2006 р.р. займав посаду першого заступника голови КМДА, а в 2006 р-20012 р.р. був народним депутатом. До парламенту він обирався від «Нашої України», але в 2011р. перейшов у фракцію Партії регіонів. На виборах 2012 року Борисов також очолював передвиборчий штаб Партії регіонів в Києві.

За даними «ВДЗ», у період з 2008 р. по 2013 р. ТОВ «Управління» виграло тендери загалом на 42,51 млн грн. Що ж до канцеру – то за останні шість років він отримав держзамовлень на 1,33 млрд грн.

Що ж до згаданих у листі прокуратури фіктивних фірм, то «Вітек Плюс» на той момент була записана на киянку Ганну Вітковську, а «Інженерно-будівельне об’єднання» – на Максима Милая з Кременчука.