Генерали Балоги
08.09.2014   //  

  balogКлан Балоги, як і сімейство Литвинів, також отримав долю у контролі над силовими відомствами держави під загальним керівництвом Порошенка.

«Наші гроші» повідомляли про те, як брати Литвини з початку війни з Росією суттєво посилили власні позиції в Міністерстві оборони генералами Прикордонної служби, очолюваної Миколою Литвином. Втім, Литвини принаймні мали підготовані стартові позиції – повний контроль над тією ж Прикордонною службою, представництво в армії в особі Петра Литвина, та очільництво парламентського комітету з нацбезпеки Володимиром Литвином.

А от закарпатська група Віктора Балоги донедавна не могла похвалитись своїми людьми на вищих посадах в Міноборони. Війна все змінила.

Міністр Охорони України

3 липня Рада постановила підтримати подання Порошенка про призначення Валерія Гелетея Міністром оборони України. Громадськість та експерти дивувалися, з якого дива очільником оборонного відомства країни, що знаходиться у стані фактичної війни призначено двічі головного охоронця високопосадовців із давньою строковою службою у ПВ КДБ СРСР та суто міліцейським досвідом.

Вихідець з вотчини Балоги та його родич (племінниця Гелетея Едіта, що працювала головним спеціалістом реєстраційної служби Мукачівської райдержадміністрації, у 2013 році вийшла заміж за старшого сина Балоги Андрія), УБОЗівський полковник міліції Валерій Гелетей у 2006 році пішов працювати до Секретаріату президента, очолюваного Балогою, й одразу отримав генерал-майора міліції. У 2007 році, очоливши УДО, Гелетей отримав вже не спецзвання міліції, а військове звання генерал-майора. Того ж року отримав генерал-лейтенанта, а в 2008 році – генерал-полковника.

З історій участі Гелетея у бойових діях на час його першого командування УДО  можна пригадати хіба протистояння підпорядкованих йому УДОшників «беркутам», очолюваним Василем Цушко. Ту епічну битву при Генпрокуратурі УДОшники злили всуху, Гелетею порвали піджак, а Цушко, котрий таким чином «врятував Україну», під час президентства Януковича отримав ненадовго посаду Міністра економіки та з грудня 2010 і аж до 26 березня цього року очолював коштовний Атимонопольний комітет.

Зірка Гелетея закотилася після звільнення Балоги з Секретаріату президента у травні 2009 року. З того часу і до наших днів він займався банківською справою у «Авант-банку» Михайла Гріншпона.

Його рідний брат, Володимир Гелетей, тим часом міліцействував на Закарпатті у статусі заступника голови місцевого УБОЗу. Є інформація про те, що Володимир Гелетей нині вже виконує обов’язки начальника Закарпатського УСБУ. В регіоні, де нема людини, яка б не чула про Балогу і контрабанду, з якою у тому числі має боротись СБУ.

А трохи менше року тому донька Володимира та племінниця Валерія Гелетея – Едіта, взяла шлюб із старшим сином Віктора Балоги Андрієм, цілком офіційно поріднивши міліцейську та бізнесово-чиновницьку закарпатські сім’ї.

Оренда військового аеродрому під час війни

Друге недовге пришестя Гелетея в УДО сталося у березні цього року. Існує одна подія, що пов’язує обидва головування Гелетея в УДО та пройшла майже непоміченою.

Йдеться про передачу в 49-річну оренду приватним структурам майна занедбаного військового аеродрому «Узин», що почалася ще у 2009 році- у розпал війни між Ющенко та Тимошенко.

Депутати від БЮТ звинуватили Гелетея та Балогу в організації виведення з державного управління аеродрому «Узин», який за часів СРСР був надпотужною базою стратегічної авіації. Цей аеродром у 2005 році чомусь було передано в управління УДО на баланс Державного підприємства «Український центр підготовки охоронців».

У конкурсі на право 49-річної оренди аеродрому, організованому Фондом держмайна у 2009 році на звернення підпорядкованого Гелетею УДО, виграли до того невідомі ТОВ «Іст-Вест Транспорт Груп» та ТОВ «Узин Транс». Противники Балоги та Гелетея казали, що перемога цих фірм нібито відбулась за прямого сприяння Балоги із Гелетеєм. Мовляв, вони мали свої види на 762,7 гектарів землі під колишнім військовим об’єктом в 60 кілометрах від Києва.

Засновниками «Іст-Вест Транспорт Груп» були Володимир Пасіка, Юрій Струк та ТОВ «Карго сервіс Україна» Сергія Ремньова та Давида Сарії, зятя лідера Соцпартії Олександра Мороза;

Засновниками «Узин трансу» були ТОВ «Укрінвестфорум» та ДП «ЛД-Україна». Власниками першої через ланцюжок засновників були Юрій Литвиненко, Володимир Брунько, канадець Євген Коган та американська фірма “Андж груп корп”. «ЛД-Україна» є дочірнім підприємством лондонської фірми “Ліо девелопментс лімитед”.

На доручення Тимошенко того ж 2009 року Фонд держмайна зупинив укладання договору оренди аеродрому, після чого почалась багаторічна судова тяганина переможця конкурсу із ФДМУ.

І вже зараз, у розпал бойових дій на Донбасі, ситуація складається таким чином, що право на оренду військового аеродрому цього року таки отримують ті самі  ТОВ «Іст-Вест Транспорт Груп» та ТОВ «Узин-Транс». Хоча Фонд  і подав касацію до Вищого госпсуду, однак після перших судових перемог приватних фірм Міноборони заявило про відновлення занедбаних військових аеродромів. Аеродром «Узин» у переліку до відновлення, звичайно, не значиться.

І жодних рухів міністра оборони Гелетея, що радить готуватись до Великої Вітчизняної Війни, в напрямку повернення армії  аеродрому «Узин» віднайти не вдалося.

Молодший прокурорський СБУшник

Окрім очільника оборонного відомства, Балога спромігся просунути й іншого цінного кадра на перші  владні оборонні щабелі.

Мова йде за нещодавно призначеного Головним військовим прокурором Анатолія Матіоса. Відтепер нагляд за додержанням законів всіма без винятків військовими формуваннями здійснюватиме молодший брат улюбленої письменниці Ющенка та депутата від УДАРу Марії Матіос.

Анатолій Матіос розпочав кар’єру у прокуратурі у 1997 році та до 2007 року дослужився до  начальника відділу прокуратури Києва. Звідти він був звільнений, проте у 2008 році зненацька отримав звання генерал-майора та очолив Львівське облуправління СБУ. Того ж року, одразу після арешту судді-колядника Ігоря Зварича, Матіоса перевели керувати Одеським облСБУ.

У травні 2009 року, слідом за відставкою Балоги, Матіоса звільнять з керівної посади в Одеському облСБУ й переведуть до центрального апарату СБУ на посаду першого заступника Головного управління «К». За рік СБУшна кар’єра Матіоса закінчилася.

У 2010 році Матіос очолює виборчий список від «Єдиного центру» Балоги до Львівської облради, втім, депутатське посвідчення не отримує. Зате стає заступником керівника Головного контрольного управління Адміністрації президента Віктора Януковича, якою керував Сергій Льовочкін.

І вже за Порошенка, з 27 серпня, Матіос отримує вищу посаду із нагляду за усіма військовими формуваннями  України.

Досі єдиним справді резонансним досягненням Матіоса на новій посаді стало затримання та арешт командира батальйону «Прикарпаття» Віктора Комара за обвинуваченням у військових злочинах – дезертирстві, непокорі в бойовій обстановці, пов’язаних з залишенням батальйоном своїх позицій. При чому, за офіційною інформацією РНБО, батальйон залишив позиції за  наказом начальника Генштабу.

Однак з боку військових прокурорів не чутно жодних претензій до таких постатей як   генерал-полковника Петро Литвин (за тегами «дезертирство» та «зрада»). А за Узинський аеропорт навіть згадувати моветон.

Так що поки що констатуємо черговий факт: не лише у Литвина і його людей, але й у Балоги та його друзів все нормально. Нагадаємо про кабельно-телевізійну фірму «Екран», про яку ми вже згадували у статті про генералів Литвина. У тій компаній власниками довгий час були представники бізнес-групи нинішнього президента Петра Порошенка, син екс-спікера Іван Литвин та Іван Романюк, закарпатський бізнесмен та партнер балогинської «Барви».

Володимир Лютий, для «Наших Грошей»