Суд зобов’язав відділ освіти Очакова удвічі переплатити приватній фірмі за теплопостачання
05.09.2014   //  

Відділ освіти Очаківської міської ради має виплатити ТОВ «Теплопостачальна Компанія Енергозбереження» 699 тис грн. боргу за надання послуг теплопостачання за тарифом, який Держфінінспекція визнала майже удвічі завищеним. Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 31 липня.

У серпні 2013 року виконком Очаківської міськради визначив ТОВ «Теплопостачальна Компанія Енергозбереження» виконавцем послуг з теплопостачання для об’єктів соціальної сфери на території Очакова. А 11 вересня виконком узгодив вартість послуг теплопостачання для бюджетних установ Очакова: 927,62 грн. за 1 Гкал з ПДВ; 0,90 грн. за 1 кв м опалювальної площі протягом доби в опалювальний період з ПДВ (у випадку відсутності обліку теплової енергії).

Фірма провела переговори із відділом освіти на початку вересня і 27 вересня вони уклали угоду за процедурою закупівлі в одного учасника.

Протягом жовтня-січня відділ освіти перерахував фірмі 521 тис грн. А потім перестав платити, оскільки Очаківська міжрайонна прокуратура, залучивши фахівця фінансової інспекції, встановила безпідставне завищення вартості тарифу на виробництво теплової енергії. Він повинен був складати 494,99 грн. з ПДВ. Прокуратура розпочала кримінальне провадження по цій справі, а відділ світи припинив розрахунки до кінця слідства.

У квітні цього року ТОВ «Теплопостачальна Компанія Енергозбереження» звернулося до суду з вимогою стягнути з відділу освіти борг у розмірі 699 тис грн. за надані послуги для чотирьох шкіл і двох дитсадків Очакова.

Суд першої інстанції фірмі відмовив. Він встановив, що на час проведення переговорів у рамках закупівлі ліцензія ТОВ «Теплопостачальна Компанія Енергозбереження» на постачання теплової енергії була анульована. Також суд погодився з відділом освіти щодо необґрунтованості тарифу, оскільки вказані тарифи не пройшли перевірку Держцінінспекцією, як цього вимагає урядова постанова від 21.08.2011.

Та суд апеляційної інстанцій це рішення суду скасував і зобов’язав відділ освіти виплатити фірмі 699 тис грн. боргу. Своє рішення суд мотивував тим, що дія ліцензії фірми була відновлена судом 25 вересня і на момент укладення договору вона була чинною. Разом з тим довідку Держфінінспекції суд не прийняв до уваги, визнавши її неналежним доказом того, що затверджений тариф є завищеним.

Засновниками ТОВ «Теплопостачальна Компанія Енергозбереження» є Олександр Бублик і Тетяна Бублик. Фірма зареєстрована у с. Гатне (Київська обл.).