Швайка рятує бізнес «регіонала» грішми збиткового державного підприємства
02.09.2014   //  

Антимонопольний комітет минулого тижня дозволив ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) купити понад 50% акцій одеського ТОВ «Українська національна стивідорна компанія» (УНСК). Про це пише Вадим Стародубцев у «Діловій столиці».

За даними видання, ДПЗКУ планує стати єдиним власником УНСК, викупивши 100% долю у нинішнього власника – кіпрської компанії Grandbis Holdings Limited. Основним бенефіціаром кіпрської фірми вважається Юрій Крук-молодший – депутат Одеської міськради. Його батько Юрій Крук-старший є депутатом Верховної Ради (у лютому цього року він вийшов зі складу фракції Партії регіонів).

Заснована у 2001 році УНСК ніколи не спеціалізувалася на перевалці сільгосппродукції. Ця компанія традиційно займалася перевалкою металопрокату, на збереження і відвантаження якого орієнтовна вся її інфраструктура.

Перевалочною базою УНСК є причал №14 Одеського морського торгівельного порту, який знаходиться у центрі міста, поруч з готелем «Одеса». Як розповів керівник однієї зі стивідорних компаній, причал, на якому працює УНСК, є недостатньо великим, щоб приймати судна класу Panamax довжиною 200-225 м і осадкою 12-12,5 м.

«Там все потрібно перебудовувати, на що піде кілька років і багато грошей», – вказав він. Крім того, треба бути готовими до того, що зерновий термінал – це величезна кількість пилу.

Становище УНСК останніми роками почало погіршуватися. Зокрема, компанію почали атакувати кредитори (Одеський морський торгівельний порт, Адміністрація річкових портів), вимагаючи повернення кількох мільйонів боргів.

У цій ситуації сім’я Круків почала шукати покупця на свій проблемний актив, і ним погодилася стати ДПЗКУ, підконтрольна Міністерству аграрної політики і продовольства, яке очолює «свободівець» Ігор Швайка.

Сума угоди не розкривається. За даними конкурентів УНСК, її ринкова вартість на сьогодні не перевищує 10 млн грн.

Між тим, ДПЗКУ у цьому році показала рекордні збитки (у січні-червні вони перевищили 600 млн грн.), а борги компанії, з врахуванням зобов’язань перед Експортно-імпортним банком Китаю, наближаються до 20 млрд грн.

При цьому у державної корпорації є власні портові елеватори – Одеський і Миколаївський – сумарні потужності з перевалки на експорт яких складають 2,38 млн. тонн зернових вантажів на рік в абсолютному обчисленні або 11,9% усього обсягу пікових експортних відвантажень українського зерна і 19,8% середніх обсягів експортних поставок за останні 5 років.