Головлікаря «Центра мікрохірургії ока» звинувачують у крадіжці 200 мільйонів і наймі псевдо-Майданівців для захисту
02.09.2014   //  

Головний лікар Київської міської офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока» Сергій Риков впровадив злочинні схеми по відмиванню грошей у клініці і найняв для охорони «бандитське угрупування» під керівництвом одного з колишніх представників Майдану. Про це йдеться у зверненні голови профспілкової організації лікарні Вербицької О.Г. до Київської міськдержадміністрації, опублікованому на сайті КМДА.

У зверненні повідомляється, що після призначення головлікарем Центру у липні 2010 року Сергій Риков реалізував наступну схему.

Страхова компанія «Сатіс» отримувала від пацієнтів кошти за госпіталізацію та розхідні матеріали для операцій по завищеним в 3-4 рази цінам. «Це найвища ціна на території України, включаючи приватні клініки «Новий зір», «Ексімер, тощо», – йдеться у зверненні.

Далі «кошти відмивалися» через ТОВ «Науково-впроваджувальна фірма «Еліпорт», яка безпосередньо закуповувала інструменти та розхідні матеріали у фірм-виробників «Alcon», «Baush», тощо.

«Зібрані таким чином кошти не зараховувались на рахунки клініки, а розкрадались вузьким колом осіб на чолі з Риковим С.О., значна частина «зароблених» таким чином грошей віддавалась особам із контролюючих і правоохоронних органів для не притягнення винних до кримінальної відповідальності», – повідомила Вержбицька.

Відмічається, також що під час подій на Майдані «клініка в особі Рикова С.О. відмовляла в наданні спеціалізованої медичної допомоги людям з пораненням очей, також був створений механізм «передачі» поранених з Майдану в руки правоохоронців з їх послідуючим арештом».

Після втечі Віктора Януковича Риков також певний час переховувався в Ізраїлі і після стабілізації ситуації повернувся клініки.

«Для шантажу і погроз медичному персоналу», що виступав проти його діяльності, Риков від імені клініки уклав угоду з громадською організацією «Самооборона Майдану «8 сотня 1 взвод» Олександром Пойдою. В угоді, за якою офіційно не передбачено грошових виплат, вказано про «забезпечення атмосфери порядку та спокою у Клініці» та «упередження конфліктних ситуацій».

При цьому сотник 8 сотні Самооборони Майдану О.І.Міхнюк повідомив, що Пройда дискредитував себе у період протистояння на Майдані. 18 лютого він зняв і викинув у вогонь бронежилет та зник з частиною підрозділу, підробивши посвідчення та печатку і створивши неофіційне угрупування для «кришування» територій та підприємств.

Також у зверненні повідомляється, що діяльність Рикова «весь час покриває в.о. директора Департаменту охорони здоров’я Арешкович А.О.».

За словами Вержбицької, Арешкович фальшує документи по діяльності клініки і вводить в оману міністра охорони здоров’я.

Так 18 червня 2014 року до Арешкович звернулася лікар Петренко Н.Е. з фактом вивезення з муніципальної лікарні обладнання для факоемульсифікації вартістю $100 тис по вказівці головлікаря Рикова. Однак розслідування не проведено і відповіді не отримано.

«Зазначені злочинні схеми спричинили розкрадання та привласнення коштів на суми понад 200 млн грн. в рік», – повідомляє Вержбицька.

Цей лист (скачати ДОКУМЕНТ_21962!1 Риков) також було надіслано до Головного управління МВС в Києві, першому заступнику голови КМДА Ігорю Ніконову та директору Департаменту охорони здоров’я КМДА Ригану М.М.

Від «Наших Грошей»

На сайті «Центру мікрохірургії ока» вказано, що головний офтальмолог МОЗ Сергій Риков і зараз є директором клініки.

Акціонерами фірми «Сатіс» є ПП «Фінінвест» та ТОВ «А.І.С.Т.-Інвест». Гендиректором страхової компанії вказано Ігоря Яхницю, раніше відомим як старший науковий спiвробiтник Iнституту фiзiологiї iменi О.О. Богомольця.

Кінцевими власниками «А.І.С.Т.-Інвест» є Ігор, Юрій та Олена Білецькі, Олена Каверзіна, Олена Черно.

«Фінінвест» заснували Олександр Яхниця та заввіділенням «Центру мікрохірургії ока» Святослав Сук.

ТОВ «НВФ «Елітпорт» заснували Євген та Володимир Янченки.