Фірма з групи Багрія заплатить чверть мільйона за поставку МОЗу ліків, які виробник згодом відкликав
01.09.2014   //  

Суд стягнув з ТОВ «Фармадіс» на користь Міністерства охорони здоров’я 230 тис грн. штрафу за поставку лікарських засобів для лікування онкохворих дітей, які фірма мусила замінити через можливі дефекти. Про це свідчить рішення Господарського суду Київської області від 11 серпня.

17 квітня 2013 року МОЗ закупило у фірми 292 флакони розчину для ін’єкцій «Онкаспар» виробництва «Медак ГмбХ» (Німеччина) з терміном придатності до 22.03.2015 на суму 5,34 млн грн.

Фірма поставила ці ліки у травні і вересні 2013 року. Та у грудні того ж року Держлікслужба України заборонила реалізацію і застосування даного препарату, оскільки Управління з охорони здоров’я і захисту споживачів Німеччини повідомило про можливу наявність тріщин на ампулах, що не забезпечує стерильність розчину для ін’єкцій.

Фірмі було повернуто 252 флаконів препарату і вона за свій рахунок замінила їх.

Відповідно до укладеного договору, у разі порушення умов щодо якості препарату МОЗ має право вимагати від фірми сплати 20% штрафу від вартості неякісного товару. МОЗ вимагав стягнення з «Фармадіса» 922 тис грн. Та суд зменшив розмір штрафу до 230 тис грн., оскільки можливі дефекти флаконів виникли не з вини фірми і не пов’язані з недотриманням вимог щодо забезпечення належних умов при транспортуванні.

Засновником і директором ТОВ «Фармадіс» є Сергій Сіора. Ця фірма належить до так званої «групи Багрія». Петро Багрій є президентом асоціації «Виробники ліків України».