Суд повернув державі 61 гектар соляних озер
31.08.2014   //  

Суд зобов’язав ТОВ «Агропромінвест» повернути земельну ділянку загальною площею 61,27 гадо земель запасу Голопристанської райдержадміністрації (Херсонська обл.). Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 21 серпня.

У червні 2009 року «Агропромінвест» отримав в оренду 61,27га із земель запасу на території Геройської сільської ради для розміщення виробничих площ по видобутку солі. Сюди увійшли ділянки під озерами «Чорна Засуха» (5,01 га), «Чорне» (11,23 га), «Вовче» (15,33 га), «Сапетне» (12,50 га), «Придорожнє» (4,12 га), «Макардове» (13,08 га).

Суд встановив, що договір оренди було укладено за відсутності розпоряджень РДА про затвердження землевпорядної документації та передачу земельної ділянки в оренду. РДА навесні 2009 року лише надала дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою.

Також договір оренди не містить всіх істотних умов договору оренди землі, а саме: визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об’єкта оренди чи його частини, умов передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Крім того, договір до складу орендованої ділянки увійшло озеро «Макардове», яке, відповідно до матеріалів базового лісовпорядкування, знаходиться на території Геройського лісництва (ДП «Збур’ївське лісомисливське господарство»). РДА розпорядилася ділянкою під цим озером поза межами своїх повноважень, адже лісництво згоди на вилучення чи оренду цієї ділянки не надавало.

Засновниками херсонського ТОВ «Агропромінвест» є Сергій Євтух, Катерина Логашева, Світлана Васильєва і Ольга Рибак.

Раніше одним із засновників фірми був Станіслав Грехуча, який очолює державне підприємство «Геройське дослідно-промислове підприємство», основним видом діяльності якого є добування солі. «Агропромінвест» з 2012 року має спільний телефон із цим держпідприємством.

За даними ЗМІ, в Україні сіль видобувають держпідприємства в Артемівську (Донецька обл.), Генічеську та с. Геройському (Херсонська обл.) і Саках (Крим). При цьому Генічеський солезавод перебуває у повному занепаді – старе обладнання тут вийшло з ладу, й переважно порізане на метал, а на нове немає грошей. У свою чергу Сакський солезавод зараз перебуває на окупованій території.