«Чорномонафтогаз» у розпал анексії Криму віддав «регіоналу» два газові родовища
29.08.2014   //  

Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» 5 березня цього року уклало з ПАТ «Пласт» договір про спільну діяльність з розробки Архангельського і Стрілкового газових родовищ. Про це свідчить рішення Господарського суду Київської області від 4 серпня.

Сторони зобов’язалися діяти спільно без створення юридичної особи шляхом об’єднання своїх вкладів та зусиль в сфері видобутку, постачання і транспортування нафти, газу і газового конденсату.

ПАТ «Пласт» внесло до спільної діяльності 71,64 млн грн., а «Чорноморнафтогаз» вніс право користування об’єктами Архангельського газового родовища: виробничий комплекс «Блок-кондуктор-1», виробничий комплекс «Центральна технологічна платформа-7» та об’єкти Стрілкового газового родовища вартістю 47,76 млн грн.

Частка ПАТ «Пласт» склала 60% та частка «Чорноморнафтогазу» – 40%.

У липні цього року представники «Чорноморнафтогазу» звернулися до суду з вимогою визнати договір недійсним, оскільки його укладення не було погоджено з Кабміном.

Суд у задоволенні цього позову відмовив. Він нагадав, що 100% акцій «Чорноморнафтогазу» входять до статутного капіталу НАК «Нафтогаз України».

Суд вирішив, що оскільки «Нафтогаз України» є акціонерним товариством, то він, а не держава, є власником майна, яке передане до його статутного капіталу. Державі ж належать лише акції «Нафтогазу України», вона має право брати участь в управлінні підприємством та отримувати дивіденди від його діяльності.

При цьому корпоративні права відносно «Чорноморнафтогазу» належать саме НАК «Нафтогаз України», а не державі.

Таким чином суд дійшов висновку, що «Чорноморнафтогаз» не зобов’язаний погоджувати з Кабміном укладання договорів про спільну діяльність або змін до них.

Засновниками ПАТ «Пласт» є кіпрські компанії «Ostexpert Limited» і «Vedestima Trading Ltd», які належать народному депутату Олександру Онищенку. У лютому цього року він вийшов з фракції Партії регіонів і примкнув до групи «Економічний розвиток», що зібрала екс-«регіоналів».

Онищенко відомий як власник меценатської організації ТОР Ukraine, яка організовує національний конкурс «Міс Україна» та конкурс «Міс Україна Всесвіт»; екс-президент (2002-2013), а зараз член правління Федерації кінного спорту України; власник футбольного клубу «Арсенал». У 2010-2012 роках Онищенко був депутатом Київради від Партії регіонів.

Архангельське газове родовище розташоване в 70 кілометрах від берега на шельфі Чорного моря, а Стрілкове газове родовище – на шельфі Азовського моря неподалік від села Стрілкове (Херсонська обл.).

Донедавна добовий видобуток на Стрілковому родовищі складав понад 30 тисяч кубометрів.

Як відомо, самопроголошена влада Криму навесні цього року «націоналізувала» «Чорноморнафтогаз». Окрім території самого півострова, російські військові з березня займають частину с. Стрілкове (Херсонська обл.), в т.ч. газову свердловину.