Держгеонадра заплатить 20 мільйонів за софт, замовленому попередниками
27.08.2014   //  

Суд стягнув з Державної служби геології та надр України на користь ТОВ «Беніш Джі Пі Ес Україна» 20,58 млн грн. заборгованості та інфляційних втрат і відсотків. Про це свідчить рішення Господарського суду міста Києва від 18 серпня.

25 грудня 2012 року вони уклали два договори на поставку обладнання для автоматичного оброблення інформації на 9,65 млн грн. і програмного забезпечення на 10,15 млн грн.

У той же день фірма поставила Держслужбаі геології закуплений товар, за який було сплачено лише 2 млн грн. У Держслужбі це пояснили обмеженням розмірів платежів казначейством. Та суд, пославшись на лист ВГСУ від 18.02.2013, зазначив, що «відсутність бюджетних коштів, передбачених у видатках державного бюджету України, не є підставою для звільнення від відповідальності за порушення зобов’язання».

Суд стягнув з Держслужби заборгованість у розмірі 17,81 млн грн., а також 1,96 млн грн. інфляційних втрат і 814 тис грн. – 3% річних.

Тендер пройшов за процедурою «закупівля в одного учасника». Конкурсний комітет обґрунтував її застосування наміром виконати урядову постанову № 963 від 8 жовтня 2012 року, відповідно до якої з 1 січня 2013 року треба було забезпечити ведення Державного реєстру артезіанських свердловин.

Засновниками фірми «Беніш Джі Пі еС Україна» є Григорій Аполонов (17,5%), Євген Фельдшеров (20%), мальтійська компанія «Сек’юріті Сінтез енд Девелопмент Лімітед» (25%) і ТОВ «Торговий дім «Укртекст» (37,5%). Остання належить Віктору Чопенку і компанії «Беніш Груп Лімітед», також зареєстрованій на Мальті.

Протягом травня-грудня 2012 року Державну службу геології та надр України очолював Олег Проскуряков, який 24 грудня того ж року був призначений міністром екології та природних ресурсів і займав цю посаду до лютого цього року. Проскуряков є другом і бізнес-партнером екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького, оголошеного в міжнародний розшук.