У Клюєва хочуть забрати кримські електростанції через борги російським банкам $300 мільйонів
26.08.2014   //  

Майно австрійської компанії Activ Solar може перейти до російських банкам за борги в $300 млн, вважає в. о. глави Криму Сергій Аксьонов, повідомляє «КоммерсантЪ».

Учора в. о. президента Криму Сергій Аксьонов заявив, що Activ Solar (власник сонячних електростанцій (СЕС) в Криму та в Україні) заборгував близько $300 млн російським банкам – Сбербанку, ВТБ і ВЕБу.

За його словами, якщо для СЕС не буде введено підвищений «зелений тариф», Activ Solar не зможе віддати кредити.

«Можливо, буде процедура банкрутства, стягнення коштів, і в результаті цього процесу майно Activ Solar перейде кредиторам», – цитує чиновника «Інтерфакс».

Після анексії Криму Росією платежі з українського енергоринку припинилися, і СЕС зупинилися. Росія погодилася підвищити для них тариф, але він не перевищує ціну на закуповується в України електроенергію (3,42 руб за кВт ч).

Як повідомило джерело в уряді Криму, для поновлюваних джерел енергії затверджено тариф 3,3 руб. за кВт ч. Крим не має наміру вводити «зелений тариф», підтвердив вчора Аксьонов. Він вважає, що СЕС навіть з ним будуть окупатися п’ять-сім років, а щоб досягти енергонезалежності, Криму «вигідніше вкласти гроші в традиційні електростанції, що працюють на мазуті, на газі».

У Криму Activ Solar побудувала і експлуатує 407 МВт СЕС (з них 227,3 МВт підключені до мереж), у неї також є близько 250 МВт в Україні. Раніше їх робота забезпечувалася за рахунок підвищених платежів енергоринку України – «зеленого тарифу». Він був введений на Україні в 2009 році, для СЕС він становив €0,446 за кВт ч, що вже тоді було в 8,64 рази більше роздрібної ціни для українських споживачів (€ 0,054 за кВт ч) і на порядок більше, ніж поточна ціна на російському оптовому енергоринку (близько 1,5 руб. за кВт ч).