Кооперативи «свободівця» «та «регіонала» отримали карні справи за привласнення 10 мільйонів «Нафтогазу»
26.08.2014   //  

Прокуратурою Новомиргородського району розпочато кримінальне провадження відносно службових осіб двох кооперативів, які привласнили майже 9,5 млн грн. коштів НАК «Нафтогаз України», виділених на газифікацію сіл. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Кіровоградської області.

Одна з угод вартістю 4,5 млн. грн. була укладена між «Нафтогазом» і обслуговуючим кооперативом «Добробут в оселі» на будівництво підвідного газопроводу до села  Оситняжка. Газопровід мали здати в  експлуатацію ще у 2012 році.

«Незважаючи на повну оплату робіт з боку НАК «Нафтогаз України» та умови договору, газопровід до цього часу в експлуатацію не зданий. Більш того, робочий проект будівництва даного газопроводу у ВАТ «Кіровоградгаз» не погоджувався та не передавався, будь-які документи щодо готовності об’єкта до експлуатації відсутні, обслуговуючий кооператив за місцем реєстрації не перебуває.  Все це свідчить про неправомірне заволодіння шляхом шахрайства коштами НАК «Нафтогаз України» – йдеться у повідомленні.

Засновниками кооперативу «Добробут в оселі» є жителі с. Оситняжка (Кіровоградська обл.) Володимир Ігнатьєв і Віктор Колісник, а також киянин Петро Кузик, який у травні став депутатом Киїської міськради від ВО «Свобода». До того Кузик був депутатом Броварської міськради від «Свободи». Відомо, що Кузик також є співвласником охоронної фірми «Іпсилон Сервіс», а його родичці Оксані Кузик належить «ТВК «Зовнішня реклама».

За аналогічним фактом розпочато кримінальне провадження прокуратурою Олександрівського району –  службові особи обслуговуючого кооперативу «Газ та тепло» незаконно заволоділи коштами НАК «Нафтогаз України» у сумі майже 5 млн. грн.

Співвласниками кооперативу «Газ та тепло» є жителі с.Цвітне (Кіровоградська обл.) Валентин Барбул і В’ячеслав Лобач, а також киянин Микола Іванов.

Валентин Барбул, відомий як керівник місцевої організації Партії регіонів, а також співзасновник ГО «Цвітненські горизонти» разом із сільським головою Цвітного Віктором Ліхненком. Керівником організації є вже згаданий В’ячеслав Лобач.

За даними держреєстру, обидва кооперативи були засновані в один день – 31 серпня 2011 року.