Міноборони відписало фірмам 21 мільйон на харчування солдатів десь у польових умовах
22.08.2014   //  

Міністерство оборони України 18 серпня уклало низку угод на послуги щодо забезпечення військових харчуванням. Загальна сума контрактів склала 21,06 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Із цієї суми 14,05 млн грн. піде на харчування особового складу військових частин Збройних Сил та інших осіб, які мають право на забезпечення харчуванням у польових умовах. Загалом це 36 190 осіб.

Решта 7,01 млн грн. виділили на харчування особового складу військових частин та військових навчальних закладів ЗСУ, інших осіб, які мають право на забезпечення харчуванням у польових умовах. Харчування замовлено на 31 830 осіб.

Частина послуг замовлена до 1 вересня, частина – до кінця поточного року. Усі тендери проведено за переговорною процедурою у зв’язку з нагальною потребою в умовах мобілізації.

Вартість харчування одного службовця на день – не уточнюється.

Щодо постачальників, то найбільшу суму освоїть ТОВ «Адмет-Груп» – воно отримало контракти на суму 8,83 млн грн. До початку 2012 року єдиним власником був одесит Дмитро Водопянов, потім фірма змінила місце реєстрації з Одеси на м. Боярку Київської област. Засновниками стали киянин Олександр Горбенко і одеситка Ганна Бутенко. Сьогодні єдиним власником записаний Андрій Усенко.

Олександр Горбенко також раніше був директором ТОВ «Укрпродакорд ОР», яке цього разу отримало 5,24 млн грн. Фірма входила в пул постачальників харчування армії, сформований за час керівництва в Міністерстві оборони Михайла Єжеля. Ця фірма раніше належала Олені Березок – дружині Руслана Березюка, депутата Білоцерківської міськради, який донедавна представляв Партію регіонів, а тепер позапартійний. Наприкінці 2008 р. «Укрпродакорд ОР» стало одним з засновників Асоціації харчових підприємств «Армія», яке з того часу незмінно очолює Іван Сикунда, у 90-х – на початку 2000-х відомий як начальник Головного продовольчого управління Тилу Міністерства оборони України.

Окрім цих двох фірм 6,89 млн грн. отримало дніпропетровське ТОВ «Авіка» Олени Олешко. Фірма відома тим, що в 2008 р. «Авіка» позбулась місця в харчовому пулі армії через неналежне виконання умов договору, а в жовтні 2010 р. її директора притягли до адміністративної відповідальності за ухилення від сплати податків. Рік по тому, отримавши контракт на харчування школярів за 70 мільйонів і не маючи,я к виявилося, ні обладнання, ні транспорту й людей, пропонувала своїм же конкурентам на торгах на субпідряді годувати школярів у півтора рази дешевше.

Решту 0,20 млн грн. отримало ТОВ «Артек-Союз» Наталії Лобік, також із вказаної вище Асоціації «Армія».

Нагадаємо, згідно зі змінами до Закону про Державний бюджет на 2014 р. (ст.18), для забезпечення безперервності харчування особового складу ЗСУ Міноборони отримало право не проводити відкритих торгів на послуги з харчування, а натомість укладати додаткові угоди з переможцями минулорічних тендерів, пролонгуючи їхні підряди.