Заступника міністра, який провалив цьогорічні закупівлі ліків, підсадив у МОЗ Мартиненко
21.08.2014   //  

Перший заступник міністра охорони здоров’я, голова тендерного комітету міністерства Руслан Салютін, з чиєї вини були блоковані цьогорічні закупівлі ліків, є креатурою народного депутата від «Батьківщини» Миколи Мартиненка. Про це йдеться у сюжеті телепрограми «Наші гроші».

Цю інформацію підтвердив журналістам і міністр охорони здоров’я Олег Мусій.

«Не тільки блокує, а й саботує. Під всілякими різними приводами. Через те, що потрібна постанова Кабінету міністрів, що це не може бути рішення його, що це не входить в його повноваження і всякі інші різні відмазки», – зазначив міністр.

Він розповів, що Салютіна рекомендував народний депутат від Батьківщини Микола Мартиненко, близький до чинного прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

«Він рекомендував його як висококласного фахівця», – сказав міністр.

Мусій повідомив також, що не має важелів впливу на власного заступника, адже призначення і звільнення з цієї посади є компетенцією Кабінету міністрів. Наприклад, догану Салютіну Кабмін узгоджує вже місяць.

Журналісти «Наших грошей» виявили, що Салютіна пов’язують давні стосунки із братом Миколи Мартиненка – Сергієм. Вони разом працювали у приватній структурі «Інститут клітинної терапії», а також мають спільні патенти.

Разом із тим Салютін у розмові із журналістами намагався всіляко заперечити своє знайомство із Мартиненком. Зокрема, програма оприлюднила такий фрагмент розмови із заступником міністра:

–  У вас є спільні патенти із Сергієм Мартиненком?

–   Не пам’ятаю. Може, є, а може немає.

–   А Ви Сергія Мартиненка взагалі знаєте?

–   Ну, може, знаю, може, не знаю.

Досліджуючи зв’язки Руслана Салютіна, журналісти виявили, що після призначення того заступником міністра, з’явились проблеми у єдиного столичного конкурента «Інституту клітинної терапії» – компанії «Гемафонд».  До неї одразу почали вчащати постійні перевірки. Працівники компанії не називають прізвища людини, яка спричинила ці перевірки, говорячи про «одного із заступників міністрів».

«Усі учасники комісій, які приходили, розводили руками і говорили: «Поступила пряма вказівка  від заступника міністра»,- розповіли у компанії.

 Нагадаємо, що цього року Міністерство охорони здоров’я катастрофічно затягнуло проведення щорічних закупівлів ліків для важкохворих, які лікуються за державний рахунок. Тендери мали відбутися на початку року, однак вперше затягнуті до серпня і досі не було проведено жодних результативних торгів.

За словами експертів, навіть у випадку негайного проведення тендерів ліки надійдуть хворим не раніше вересня-жовтня 2014 року.