У Нацагентстві, яке займається європейським законодавством, створили прокладку, що вимиває мільйонами
21.08.2014   //  

Попередній та нинішній очільники Національного агентства з акредитації України (НААУ) створили схему, яка приносить їм понад 40 млн грн. в рік. Про це пише Володимир Носков у виданні «Insider».

У вересні 2013 року була створена «Міжнародна асоціація органів з оцінки відповідності» (МАООВ) для надання компаніям допомоги в отриманні акредитації у НААУ. Як відомо, НААУ видає дозволи приватним компаніям на здійснення діяльності з сертифікації вітчизняних товарів на відповідність нормам Євросоюзу.

Президентом МАООВ є екс-голова НААУ (липень 2010 -квітень 2013) Володимир Чекалін. Адреса МАООВ, вказана на сайті асоціації, збігається з адресою НААУ – Київ, вул. Кутузова, 18/7.

МАООВ є договірним об’єднанням юридичних осіб. Проте, як стверджують оператори ринку, після призначення у липні 2013 року головою НААУ Володимира Рущака і появою МАООВ всі органи оцінки, які претендують на акредитацію, повинні «добровільно» вступати в асоціацію Чекаліна.

Вступний внесок, за різними даними, коливається від 50 до 500 тисяч грн. в залежності від масштабів діяльності тієї чи іншої організації. За даними автора, різниться і сума щомісячних внесків – від 10 до 50 тисяч грн. На сайті МАООВ в реєстрі членів асоціації вказані вже 67 організацій з усієї України.

Засновниками МАООВ виступили дві фірми: дніпропетровське ТОВ «Укр-тест-стандарт» і хмельницьке ТОВ «Стандарт-ЛП». Сьогодні в Єдиному держреєстрі юросіб замість «Укр-тест-стандарту» засновником вказано ТОВ «Преміум техно інвест».

«Стандарт-ЛП» на момент реєстрації асоціації було прописане у Хмельницькому, де нинішній керівник НААУ Володимир Рущак до свого торішнього підвищення очолював держпідприємство «Хмельницькстандартметрологія».

Від «Наших грошей»:

Помноживши максимальну суму щомісячних внесків на кількість нинішніх членів МАООВ, виходить, що асоціація може отримувати до 40 млн грн. в рік. Як зазначається на її сайті, основним завданням асоціації є консультування фірм при підготовці до отримання акредитації в НААУ, виготовлення матеріалів і підготовка персоналу з акредитації.

На сьогодні кількість діючих атестатів про акредитацію, виданих НААУ приватним компаніям, становить 612 штук. Найбільше цих атестатів видано випробувальним лабораторіям (414) і органам з сертифікації продукції (99). Решта – а це калібрувальні лабораторії, органи з сертифікації персоналу, органи з інспектування і органи з сертифікації систем менеджменту – мають менше від 7 до 39 атестатів про акредитацію.

Нинішніми засновниками «Міжнародної асоціації органів з оцінки відповідності» є ТОВ «Преміум техно інвест» і ТОВ «Стандарт-Консалт». Ці фірми були створені у січні-лютому цього року.

Директором і засновником ТОВ «Стандарт-Консалт» є гендиректор МАООВ Сергій Власов. Він же є одним із засновників ТОВ «Стандарт-ЛП».

Засновниками ТОВ «Преміум техно інвест» значаться Руслан Стрижеус і Ольга Кисла.