Екс-«регіонал» хоче списати всі борги свого заводу, прикриваючись ліквідацією наслідків АТО
21.08.2014   //  

Народний депутат Сергій Дунаєв розробив законопроект, яким пропонує списати всю заборгованість Лисичанського склозаводу «Пролетарій», що утворилася станом на 30 червня, а також компенсувати збитки, спричинені під час проведення АТО. Про це пише Андрій Заїка у «Діловій столиці».

Законопроектом пропонується безумовно списати борги заводу за спожитий природний газ (перед «Нафтогазом»); за кредитами, наданими державним Укрексімбанком; за оренду цілісного майнового комплексу (перед Фондом держмайна) та за оренду земельних ділянок (перед містом). Станом на початок цього року поточні зобов’язання заводу «Пролетарій» склали 770 млн грн., і більша частина – це борг за газ.

При цьому заводу мають бути компенсовані збитки, спричинені в результаті проведення АТО. Гроші пропонується брати не з державного чи місцевого бюджетів, а з «новостворюваного Фонду Відновлення Донбасу (утворення Фонду триває, і назва може зазнати змін), або іншого альтернативного джерела».

У пояснювальній записці Дунаєв вказує, що завод «Пролетарій» є одним з двох бюджетоформуючих підприємств міста Лисичанськ (другий – Лисичанський НПЗ). Наразі завод опинився на межі банкрутства і у разі припинення ним діяльності місто може опинитися на меді вимирання.

До такого стану речей, за словами Дунаєва, призвело катастрофічне зниження платоспроможності заводу через неналежну увагу держави до підприємства і несприятливу кон’юнктуру ринку. Також він вказав на накопичення великої заборгованості по кредитах через коливання валютних курсів. Крім того, «до всіх проблем останніх років додалися результати АТО».

Як відомо, 21 травня на території заводу закріпився загін із угрупування Олексія Мозгового, найавторитетнішого на той час у тій місцевості. З того дня виробництво було повністю припинено. 22-25 липня сили АТО авіаударами розбили позиції бойовиків на заводі. «Внаслідок цього більшість будівель, споруд підприємства, велику кількість виробничого обладнання або повністю знищено, або значно пошкоджено. Виведені з ладу або пошкоджені електро-, водо-, газові та інформаційні мережі, транспорт, в тому числі залізничний», – зазначив Дунаєв.

Завод «Пролетарій» – єдине в Україні підприємство по випуску листового флоат-скла, сонцезахисного та енергозберігаючого скла, одне з ведучих – з випуску ламінованого та загартованого скла, дзеркал тощо.

Близько 30% Лисичанського склозаводу «Пролетарій» належить державі. Власником 66% акцій заводу є кіпрська компанія «FG Plant Holdings Limited», яку контролює Дунаєв.

Сергій Дунаєв до квітня цього року входив до фракції Партії регіонів, а тепер позафракційний. Протягом 2009-2012 років він був мером Лисичанська.

Нагадаємо, у липні суд зняв арешт з майна заводу «Пролетарій» і скасував заборону на його відчуження.