Курченко найняв за 100 доларів власника фірми, яка позичила холдингу «Вести» 90 мільйонів
20.08.2014   //  

Харків’янин, на якого оформили власність МПП «Ледис», яке згодом позичило 93 млн. грн. на діяльність медіа-холдингу «Вести», отримав винагороду всього в $100. Про це свідчить вирок Ковпаківського районного суду м. Суми від 21 липня.

Суд встановив, що харків’янин за попередньою змовою з невстановленими особами вчинив фіктивне підприємництво, тобто купив фірму з метою прикриття незаконної діяльності.

Харків’янин розповів, що на початку 2011 року, коли він знаходився в гаражі свого знайомого, до нього звернувся якийсь невідомий хлопець і запропонував оформити на своє ім’я фірму за винагороду у $100. А оскільки йому потрібні були гроші, бо вдома збирались відключати газ за борги, то він погодився.

Надалі його привезли в Суми, де у квітні 2011 року у нотаріуса він підписав документи на придбання МПП «Ледис», за що отримав обіцяні $100. Він був оформлений засновником, директором і головним бухгалтером підприємства, однак насправді участі у його діяльності взагалі не брав. Між тим невстановлені особи, як їх називає суд, отримали змогу від його імені вільно розпоряджатись грошовими коштами, які надходили на банківські рахунки МПП «Ледис».

Враховуючи те, що харків’янин щиро розкаявся у вчиненому і раніше не був судимий, суд затвердив його угоду з прокуратурою про визнання винуватості і стягнув з нього 8500 грн. штрафу.

За даними Інформаційно-ресурсного центру, з квітня 2011 року і до цих пір засновником і директором МПП «Ледис» значиться Дмитро Кулєшов з Харкова.

У 2013 році через МПП «Ледис» пройшло 93,63 млн грн. для медіахолдингу «Вісті».

Спочатку ТОВ «Торггазстрим ЛТД» перерахувало гроші зі свого рахунку у «Реал банку» на рахунки фірми «Ледис», а вона – ТОВ «Вісті Мас-Медіа».

В обох випадках призначення платежу вказувалося – «надання поворотної фінансової допомоги».

Ігор Гужва, який називає себе власником всього медіахолдингу «Вести», так прокоментував для «Української правди» кредит «Ледису»:

« Ми мали з ними відносини тільки як одержувачі від них фінансової допомоги на поворотній основі. З ким ця компанія контактувала до того, від кого отримувала гроші, я не знаю… Ми цю компанію доступними нам засобами перевірили. На той момент ми не виявили її зв’язків із сумнівними фірмами. Вона не фігурувала в якихось кримінальних виробництвах. Принаймні нам цього виявити не вдалося.».

Засновником і директором ТОВ «Торггазстрим ЛТД» значиться Олександр Буряк з Харкова. Як відомо, дуже багато номінальних директорів і засновників фірм з орбіти Курченка – саме з Харківщини.

Сімферопольське ТОВ «Торггазстрим ЛТД» входило в структуру «Газ України 2009» Курченка. Харківським «Реал банком», у якому було відкрито рахунок «Торггазстрим ЛТД», також володіє Курченко в парі з компанією «Сім’ї». Курченко у квітні цього року був оголошений в розшук.