Районну ветлікарню оштрафували за незаконні побори при видачі довідок
19.08.2014   //  

Зачепилівська районна державна лікарня ветеринарної медицини оштрафована на 160 тис грн.за стягнення з громадян додаткової непередбаченої законодавством плати за надані адмінпослуги. Про це свідчить рішення Господарського суду Харківської області від 7 серпня.

Невстановлені платежі державна ветлікарня стягувала при видачі ветеринарного свідоцтва при переміщенні в межах України та ветеринарної довідки при переміщенні в межах району.

Зокрема, у ці довідку і свідоцтво неправомірно включалася послуга «Виклик спеціаліста ветеринарної медицини». Приміром, видача ветеринарного свідоцтва на свинину коштувала 65,72 грн., з яких 18,09 грн. – плата за видачу ветеринарного свідоцтва, 24 грн. – передзабійний клінічний огляд свинини, 6,31 грн. – післязабійний клінічний огляд свинини, та 17,32 грн. – вартість послуги «Виклик спеціаліста ветеринарної медицини». Видача ветеринарної довідки на свинину коштувала 48,14 грн., з яких 17,32 грн. знову ж таки становив «Виклик спеціаліста ветеринарної медицини».

Антимонопольний комітет наголосив, що Зачепилівська районна державна лікарня ветеринарної медицини є монополістом на ринку послуг з видачі вказаних довідок. Стягнення непередбачених законом платежів порушує інтереси споживачів, що було б неможливим за умов існування конкуренції.

За кожне вчинене порушення на лікарню у січні цього року було накладено два штрафи у розмірі 40 тис грн. кожний. Та добровільно лікарня їх не сплатила, у зв’язку з чим АМКУ звернувся до суду, який стягнув окрім штрафів також 80 тис грн. пені.