У Севастополі обвалився дах путінського кадетського корпусу, який зводять біженці з Донбасу. Є загиблі (фото)
18.08.2014   //  
Фото МНС Севастополя

Фото МНС Севастополя

У Севастополі обвалився дах однієї з недобудованих будівель Президентського кадетського училища на вулиці Щитовій.

ЗМІ повідомляють про двох загиблих і п’ятьох поранених. За даними очевидців, жертв може бути більше, оскільки люди знаходяться під завалами. Обвал стався над актовим залом основного корпусу.

Севастопольське Президентське кадетське училище почали будувати у квітні цього року за указом Володимира Путіна. До 1 вересня мали здати в експлуатацію перші корпуси, де мав розпочатися учбовий процес.

Замовником будівництва кадетського училища є Міноборони Росії. Як розповів голова Севастопольського регіонального відділення «Опора Росії» Валерій Васюнін, Міноборони РФ найняло генпідрядника – «Спецстрой России». Той у свою чергу залучив «АсконСтрой» із Санкт-Петербурга, який найняв краснодарську компанію «КраснодарСпецСтрой», яка теж найняла субпідрядників.

На початку цього місяця з’явилися публікації про те, що роботодавці не виплачують працівникам зароблені гроші, а робітники не забезпечені спецодягом і обідами.

04-1Схема будівництва виявилась стандартною: працівники укладали договір із невідомими фірмами (при цьому не отримуючи на руки другий примірник договору) і одразу починали роботу. Їм оплачували лише перші три дні, а далі починались відмовки і відтягування. При цьому щотижня змінювалась людина, яка наймала робітників на будівництво. Відтак багато людей покидали будову, не отримуючи грошей.

На будівництві задіяно кілька тисяч робітників, яких набирають буквально на вулиці. Більшість із них – біженці з Донбасу.

Один із працівників, який погодився розповісти історію на телекамеру, вважає, що біженців із України використовують для надприбутків:

«- З вами разом працювало багато біженців. Звідки ці люди? Скільки їх було?
– Понад двадцять чоловік з Донецька, Луганська, Слов’янська. Коли говорять, що біженці не працюють, це маячня, тому що у кожного по двоє, троє дітей, і їх треба чимось годувати. Жахливо, коли за воротами стоять твої голодні діти, а ти не можеш їм винести те, що вже заробив. Живуть біженці в основному прямо на території будови в наметах», сказав він».

За даними місцевих ЗМІ, будівництво ведеться з численними порушеннями. Зокрема, у зв’язку з поспіхом ні замовник будівництва, ні генпідрядник не проводили обов’язкові в таких випадках громадські слухання, проектна документації не узгоджувалася, дозволу на початок будівництва немає.

Крім того, роботи проводяться на території, де знаходяться необстежені садиби античного періоду. Проте за погодженням до музею «Херсонес Таврійський» ніхто не звертався.

Будівництво кадетського училища ведеться на ділянці площею 14 га. Раніше в цьому місці був дикий пляж. Відтепер прохід до нього буде закритим.