Російські банки через санкції відчули дефіцит доларів
18.08.2014   //  

Російські банки гостро потребують долари: за кордоном їх зайняти практично неможливо, а на внутрішньому ринку валюту притримують, повідомляють «Ведомости».

Одноденна ставка валютного свопа рубль-долар в п’ятницю була нижчою 6,75% – це на 1,25 процентного пункту нижче, ніж ключова ставка ЦБ. Настільки низької щодо ставки ЦБ вона не була з кризового 2009 року, підрахував начальник казначейства Металлінвестбанка Селім Агарзаев. Заступник голови правління банку «Відродження» Андрій Шалімов теж здивувався падінню ставки свопу рубль-долар.

«Банкам не вистачає доларів», – відзначає Агарзаев. «На сьогоднішній день залучення коштів в доларах і євро вкрай утруднено», – згоден керівник відділу торговельних операцій на грошовому ринку департаменту глобальних ринків «Сбербанк CIB» Денис Козуб.

«Валютний своп – самий ліквідний і зручний інструмент по залученню доларів і євро», – констатує Козуб. Через високого попиту на свопи рубль-долар в середньому ставка знизилася на 1%, це означає, що банки готові розміщувати рублі всього під 7,75%, щоб отримати долари, пояснює він і нагадує, що до останніх двох тижнів ставка одноденного валютного свопа трималася на рівні 8,75%, а потім стала знижуватися.

Дефіцит доларів у Росії – наслідок санкцій, накладених американським мінфіном і Європою. Зросли ризики російського бізнесу і західні компанії стали вимагати від російських компаній передоплати, покриття за акредитивами, перераховує Агарзаев. Банкам теж практично не вдається займати за кордоном.

«Валюту у західних банків взяти складно: частина з них просто заморозили міжбанківське кредитування для російських банків, частина – скоротили ліміти», – нарікає Козуб.

І Агарзаев, і Козуб бачать ще одну причину дефіциту доларів: зовнішні ринки закриті для випусків євробондів російських компаній і банків. Після залучення боргового фінансування за кордоном компанії, як правило, розміщували кошти в банках, тепер немає цього джерела ліквідності доларів і євро, каже Козуб.

Топ-менеджер європейського банку розповів «Відомостям», що після введення санкцій збільшився час прийняття рішень з кредитування російських компаній: «Угоди поставлені на ручний режим, кожне питання виноситься на глобальний комітет». Співробітник російського банку відзначив, що у них були технічні невиконання угод в доларах з банками, підпали під санкції, через те, що іноземні банки затримували валютні платежі для ретельної перевірки.

Такої ситуації не було з 2009 р, відзначає Агарзаев: «Після 2009 році на ринку стабільно був надлишок валюти, учасники розміщували рублі під 8,75%, а долари практично отримували під нульову ставку, зараз ситуація змінилася і передумов для нормалізації доларової ліквідності ні».

Ситуація виправиться, якщо пройде пара зовнішніх угод із залучення фінансування великими компаніями або відкриється ринок міжбанківського кредитування, відзначає Козуб.