Міноборони нарешті через суд почало забирати свої 16 вертольотів, які знаходяться в оренді за кордоном
15.08.2014   //  

Суд виключив з договору оренди 16 вертольотів формулювання, посилаючись на яке ПАТ «Авіакомпанія «Українські вертольоти» відмовляється повертати повітряні судна армійської авіації. Про це свідчить рішення Господарського суду міста Києва від 30 липня.

З договору оренди виключені слова «з початком бойових дій за участю Збройних Сил України».

18 березня цього року військові звернулися до ПАТ «Українські вертольоти» з вимогою повернути надані в оренду вертольоти Мі-8МТ (МТВ). Та підприємство відмовилося це зробити, посилаючись на те, що у державі проводиться антитерористична операція, здійснення якої не передбачає ведення бойових дій Збройними Силами України.

Підприємство послалося на договір, у якому прописано, що військові можуть вимагати повернення вертольотів у випадку форс-мажорних обставин. А під такими обставинами розуміють: особливий період в державі, введений згідно з чинним законодавством з початком бойових дій за участю Збройних Сил України.

Суд наголосив, що в Україні з часу оголошення мобілізації триває особливий період. Війська беруть участь в антитерористичній операції у Донецькій та Луганській областях.

При цьому суд зазначив, що особливий період в державі не містить обов’язкової умови про початок бойових дій. І в даному договорі наявність такого формулювання не відповідає вимогам законодавства.

Даних про оскарження цього рішення суду у реєстрі немає. Позов до суду подала прокуратура в інтересах Міноборони і військової частини А0105, яка укладала договір оренди.

ПАТ «Українські вертольоти» отримало 16 вертольотів Мі-8 МТ в оренду у 2003 році для проведення авіаційних робіт, авіаперевезень вантажів, пасажирів, пошти, вантажу, тощо на території України та за її межами. У 2013 році строк оренди було продовжено до кінця 2021 року.

Зауважимо, що прокуратура, представляючи інтереси МВС і військової частини 2269, подавала позови про витребування у ПАТ «Українські вертольоти» ще двох вертольотів Мі-8МТ. Один підприємство отримало в оренду у 2012 році строком до 2020 року. А другий – у 2010 році і на строк до 2023 року.

Суди вказали, що для повернення вертольотів не вистачає однієї з двох умов. Окрім існування особливого періоду в державі ще має бути вимога орендодавця повернути майно, а військова частина до підприємства з такою вимогою не зверталася.

Більше того, представники МВС і військової частини заявили про недоцільність повертати ці два вертольоти, оскільки відсутня достатня кількість екіпажів для виконання польотів у бойових умовах та пального. А також «з огляду на те, що такий вертоліт залучено до виконання завдань у складі миротворчих місій Організації Об’єднаних Націй, а тому його вилучення призведе до значних фінансових втрат».

За даними Тетяни Чорновол, підприємство орендувало у МВС 10 вертольотів.

39% акцій ПАТ «Авіакомпанія «Українські вертольоти» належать гендиректору підприємства Володимиру Ткаченку.