Аудит МТСБУ показав, що за донецьких часів там крали всюди, де могли: кредити, іномарки, бланки
15.08.2014   //  

Моторне (транспортне) страхове бюро України у 2013 році недоотримало дохід внаслідок встановлення занижених ставок по депозитах, а також переплатило від 20% до 40% за різні товари. Про це свідчать результати аудиту, проведеного міжнародною аудиторською консалтинговою компанією Deloitte, пишуть Юрій Гусєв і Георгій Юр у газеті «Бізнес».

Аудитори відзначають, що «розміщення депозитних коштів здійснювалося по низьких процентних ставках свідомо». З врахуванням середньорічної ставки у 17% річних втрати в інвестиційному доході Бюро за 2013 рік склали близько 14,5 млн грн.

Як відомо, з кінця 2012 року значна частина коштів МТСБУ була сконцентрована у трьох банках: Брокбізнесбанку, Укрексімбанку і Укргазбанку. Зокрема, у Брокбізнесбанку, який у 2013 році перейшов під контроль групи компаній «СЄПЕК» Сергія Курченка, було розміщено 260 млн грн. – кошти Фонду захисту постраждалих і Фонду попереджувальних заходів.

Протягом 2013 року понад 85% коштів, використаних з Фонду попереджувальних заходів, були направлені на фінансування однієї організації – Асоціації безпеки дорожнього руху. Цій організації МТСБУ перерахувало 32 млн грн.

Ще 48 млн грн. було витрачено на бланки полісів, які замовили одній фірмі – ТОВ «Бланк-Прес». Умовами договору передбачалася 100% передоплата за бланки полісів на рік наперед. Більше того, надруковані бланки зберігалися у типографії фірми і видавалися нею ж від імені МТСБУ.

Аудитори Deloitte також виявили, що купівля меблів, канцтоварів, техніки та інших матеріальних цінностей здійснювалася дирекцією МТСБУ за цінами, що на 20-40% перевищують ринкові. Тендерні процедури не застосовувалися.

Крім того, автотранспорт (автомобілі марок Mercedesі Lexus) був куплений Бюро у фізосіб за цінами, завищеними порівняно з ринковими у середньому на 35%. Аудитори зафіксували також низку інших порушень.

Протягом червня 2012 – березня 2013 гендиректором МТСБУ був Борис Візиров, який після цього очолив Нацкомфінпослуг, та у квітні цього року був звільнений з цієї посади. Візирова називають представником «донецького менеджменту», який встиг до приходу в МТСБУ зробити кар’єру у податковій. Його тісно пов’язували з представниками попередньої влади.

З березня 2013 року і по травень 2014 року Бюро очолював Вадим Загребной. До приходу в МТСБУ Загребной довгий час очолював страхову компанію «Брокбізнес», яка мала тісні зв’язки з «Брокбізнесбанком», контрольованим на той час братами Буряками. За даними ЗМІ, Загребной представляє інтереси народного депутата Віталія Хомутинніка (у лютому цього року перейшов з фракції Партії регіонів до групи «Економічний розвиток»).

Від «Наших грошей»:

Засновниками київського ТОВ «Бланк-Прес» є Віктор Роїк і Віктор Погребняк.

До складу засновників «Асоціації безпеки дорожнього руху» входить, зокрема, член Нацкомфінпослуг Віктор Берлін, який є однокласником Олександра Януковича. Екс-голова Нацкомфінпослуг Борис Візиров є кумом Берліна.

Директором «Асоціації безпеки дорожнього руху» є батько Віктора Берліна Михайло Берлін. До вересня 2013 року він був членом Наглядової ради «Українського страхового дому» (УСД). Раніше ця фірма певний час була акціонером «Укрбізнесбанку».

Серед засновників «Асоціації безпеки дорожнього руху» також можна зустріти колишніх працівників «УСД»: екс-голову правління Наталію Рябченко, екс-заступницю голови правління Юлію Уралову. Крім того, одними із засновників Асоціації є колишні нардепи Олександр Скибінецький і Володимир Дончак.