Опори недобудованого мосту в Запоріжжі вже руйнуються, виявила прокуратура
14.08.2014   //  

Окремі елементи недобудованого мостового переходу через р. Дніпро у Запоріжжі починають руйнуватися. Про це повідомляє прокуратура Запорізької області.

На вимогу прокуратури було проведене водолазне обстеження опор мостового переходу. Під час цього огляду були встановлені факти руйнування елементів конструкції, відшарювання її зовнішніх частин, відпадання окремих елементів.

Спеціалізована атестована лабораторія встановила, що у будівництві опори використано бетон неналежної марки та класності, а міцність бетону не відповідає встановленим держстандартам.

Нагадаємо, у 2011 році будівництво мостового переходу у Запоріжжі перейшло з комунального на державний рівень. Генпідрядником робіт стало ВАТ «Уманьавтодор»Бахтіяра Сапаєва, який в 2010 році очолював державну компанію «Автомобільні дороги України», а ще раніше керував Службою автодоріг в Черкаській області. «Уманьавтодор» залучав до робіт субпідрядників.

Місцеве видання «Субота Плюс» стверджує, що порушення виявлені в опорах, які встановлювало маріупольське ТОВ «Підприємство «Маст-Буд» Михайла Беккера. При цьому видання наводить назви фірм, які проводили огляд на замовлення прокуратури: під воду опускалися водолази це заснованого в жовтні 2013 року ТОВ «Гідроукрбуд» Євгена Карпенка і Миколи Шаркова, а якість бетону досліджувало ПАТ «Завод залізобетонних конструкцій №1». Засновниками останнього є Василь Іванченко (24%) і його ТОВ «Фінансова компанія «Столиця», а також кіпрські компанії «Варемексо Лiмiтед» (Varemexo Limited, 15,3%) і «Едрана Трейдинг Лiмiтед».

За даними прокуратури, упродовж 2011-2014 років передбачалось фінансування будівництва автотранспортної магістралі в сумі 1,458 млрд. грн., фактично профінансовано робіт на суму 1,376 млрд грн.

Проектом будівництва автотранспортної магістралі через р. Дніпро в Запоріжжі передбачено будівництво 6 транспортних розв’язок протяжністю 9,1 км, до складу яких входять 24 естакади та шляхопроводи, 2 позакласних моста.