Міноборони встигло купити бронежилетів «Корсар» ще на 44 мільйони до того, як Генпрокуратура оголосила їх поганими
11.08.2014   //  

152996 МОМіністерство оборони України 4 серпня уклало угоду з ТОВ НВП «Темп-3000» на постачання 9 083 бронежилетів «Корсар М3-4» на 43,59 млн грн. з урахуванням ПДВ. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Бронежилети, придбані по 4 800 грн., мають доставити на склади у Києві до кінця серпня.

Торги проведено за переговорною процедурою закупівлі, інших учасників переговорів окрім «Темпу» не було.

Закупівлю проведено з урахуванням податку на додану вартість, хоча ще 23 липня набули чинності закони, якими бронежилети звільнено від ввізного мита, імпортного ПДВ, а також сплати ПДВ при постачанні по Україні.

Після нападу Росії на Україну Міноборони провело вже кілька закупівель бронежилетів та касок. У всіх випадках постачальником обиралось «Темп-3000» Тамари Романчук, Юрія Євтушенка та Романа Балченка. За кілька місяців фірма отримала підряди Міноборони на 149,30 млн грн. Усі торги проводились за процедурою закупівлі «в одного учасника» (нині називається «переговорна процедура»).

Також у на початку липня Генпрокуратура з’ясувала, що бронежилети «Темп-300» не відповідають тактико-технічним вимогам і всі зразки «Корсарів» пробиваються наскрізь при використанні засобів ураження, які має тримати бронежилет 4-го вітчизняного класу захисту.

Однак дані перевірки, влаштованої Генпрокуратурою за дорученням Адміністрації президента, були оприлюднені лише 8 серпня – через місяць після самої перевірки та через чотири дні після укладання останньої угоди Міноборони та «Темп-3000».

гпу

Президент України Петро Порошенко 6 серпня також доручив міністру оборони Валерію Гелетею звільнити з посад керівників двох департаментів, відповідальних за проведення тендерів Міноборони. Генпрокуратура також почала карне провадження стосовно невказаних службовців Міноборони по факту штучного затягування закупівель бронежилетів.