Генпрокуратура заявила про неякісні бронежилети для армії лише через місяць після випробувань
09.08.2014   //  

гпуТема «Брехня про бронежилети для армії», що наочно демонструє системну кризу держзакупівель в Міноборони поповнилась новими показовими фактами.

8 серпня Міноборони урочисто відзвітувалось про те, що військовослужбовці ЗСУ в зоні проведення АТО забезпечені бронежилетами на 86%. Та щоденно ще 300-400 бронежилетів їде до солдат підвищувати переможні відсотки. І робиться це виключно після «тестування на придатність». Цю новину також ретранслював речник інформцентру СНБОУ.

Генпрокуратура також 8 серпня видала геть іншу новину з цієї ж тематики. Улюблені бронежилети закупівельників Міноборони, Нацгвардії та прикордонників виробництва ТОВ «Темп-300» не відповідають тактико-технічним вимогам до бронежилетів.

Зокрема, модель бронежилету «Корсар 4» постачається без захисту шиї, а «Корсар М3-1-4» – без захисту шиї та паху. Через що 67 військовослужбовців ЗСУ отримали поранення шиї та ділянки паху, в тому числі смертельні.

І всі зразки Темпівських бронежилетів пробиваються наскрізь при використанні засобів ураження, які має тримати бронежилет 4-го вітчизняного класу захисту. Скільки військовослужбовців та правоохоронців загинуло та отримало поранення з цієї причини, ГПУ не повідомило.

Також в ГПУ зазначили, що посадовці ДНДІ МВС, що займалися випробуваннями та сертифікацією Темпівських бронежилетів тупо склали неправдиві висновки про їх відповідність 4 класу захисту за ДСТУ. Тепер рядових службовців з відділу випробувань інституту МВС можуть притягнути за ч. 2 ст. 367 КК (службова недбалість). Це, можливо, від 2 до 5 років позбавлення волі. Якщо їх вина буде доведена, і при цьому не спливуть якісь пом’якшуючі обставини.

Якісь неназвані чини Міноборони (навряд це лобісти «Темпу» Коваль з Мехедом чи інші відповідальні штабні ліщинські-гольдарби-довгалюки-глобіни) можуть бути притягнуті за ч. 2 ст. 425 КК України (недбале ставлення до військової служби). Це від 3 до 7 років. Можливо.

Але є одне але. Заява Генпрокуратури оприлюднена 8 серпня. А випробування бронежилетів за дорученням Адміністрації президента були проведені 4 та 11 липня.

Тобто прокурорські місяць тримали при собі дані про те, що темпівські «Корсари» не рятують солдатів і наші вояки гинули за мовчазної згоди Генпрокуратури.

До того ж бронежилети «Темпу» у цей час ще подорожчали. Наприклад, модель «Корсар М3-1-4» за словами армійських чинуш ще недавно коштувала 4800-4900 гривень. Але після обнуління ПДВ ці бронежилети подорожчали – Івано-Франківський УМВС купує їх вже по 5000 гривень, а Вінницький облвійськкомат – по 5140 грн.

 

Блог від: Володимир Лютий