На комп’ютерах в офісі Яценюка виявили російську шпигунську програму
08.08.2014   //  

Щоб було зрозуміло – росіяни будуть пити нашу кров рівно стільки, скільки ми будемо неуважні до безпеки. Ось свіже повідомлення:

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк і щонайменше десять посольств України опинилися під ковпаком у кібершпигунів. На десятках встановлених в офісі прем’єра і дипмісіях комп’ютерів виявили троянські програми, які забезпечували доступ до конфіденційної інформації, повідомляє «РБК» з посиланням на Financial Times (FT).

За даними видання, йдеться про троянської програмі Snake, відомої також під назвами Turla і Uroboros. Троян перехоплює мережевий трафік, а крім того, дає зловмисникам можливість отримати віддалений доступ до підключеного до інтернету комп’ютера.

Навесні 2014 повідомлялося про використання Snake при атаках на комп’ютерні мережі низки українських міністерств і відомств. При цьому особливо вказувалося на те, що творцями Snake могли бути російські фахівці. Зокрема, підкреслювалося, що в коді вірусу виявлено текст російською мовою.

За словами колишнього працівника військової розвідки, а нині експерта по кібервійни в Royal United Services Institute Пітера Робертса, особливий інтерес становить те, як поширюється Змії. Експерт відзначає, що звичайний вірус поширюється практично безконтрольно, однак «оператори» Snake цілеспрямовано вибирають системи безпеки і оборони урядових органів та їх ключових партнерів.

«Є всі ознаки того, що Snake створений російськими оперативниками. Ймовірність того, що вірус родом з Росії, дуже висока, це практично впевненість», – зазначив Робертс.

У звіті Symantec говориться також, що заражені Snake комп’ютери були виявлені в посольствах ще однієї «колишньої республіки Радянського Союзу», в Бельгії, Франції, Україні, Китаї, Йорданії, Греції, Казахстані, Вірменії, Польщі та Німеччини, а також в міністерстві охорони здоров’я «одній із західних країн» і міністерстві освіти однієї з держав Центральної Америки.

Нагадаємо, що наприкінці липня 2014 сайт президента України Петра Порошенка був заблокований в результаті DDoS-атаки, відповідальність за яку взяла на себе хакерська група «КіберБеркут». Через деякий час Держспецзв’язок України оголосила про те, що її фахівці відбили атаку.

Наприкінці травня 2014 Служба безпеки України (СБУ) повідомляла про те, що російські хакери атакували сервер Центральної виборчої комісії (ЦВК) України, намагаючись зірвати своєчасне підведення підсумків виборів президента країни і дискредитувати ЦВК.