Комунальники хочуть повернути ще 97 мільйонів авансу, виплаченого фірмі «регіонала» на будівництво Подільського мосту
05.08.2014   //  

Комунальне підприємство «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва» через суд намагається повернути 96,66 млн грн. сплачених ПАТ «Мостобуд», але не використаних авансів на будівництво Подільського мостового переходу через р. Дніпро в Києві. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 23 липня.

Ці аванси «Мостобуд» отримав протягом серпня-листопада 2011 року. Загалом комунальники за цей період виплатили підприємству 117,85 млн грн. передоплати, термін використання якої сплив у травні 2013 року. При цьому підтверджено використання лише 21,19 млн грн.

Суд першої інстанції стягнути з «Мостобуду» невикористаний залишок у розмірі 96,66 млн грн. відмовився. Він дійшов висновку, що надані фірмою звіти, за якими вона на всі 117,85 млн грн. накупила матеріалів для будівництва мосту, підтверджують використання передоплати у повному обсязі.

Зауважимо, що комунальники наполягали на тому, що аванс може закриватися виключно актами виконаних робіт. Та суд звернув увагу на додаткову угоду від 2008 року, де сторони передбачили, що звіт про використання авансів підрядник може провести за рахунок виконаних робіт або ж придбання матеріалів.

Апеляційний суд зупинив провадження у справі і призначив судову експертизу. Та Вищий госпсуд цю ухвалу скасував і відправив справу на розгляд. ВГСУ вказав, що перед судовим експертом були поставлені питання, вирішення яких віднесено до компетенції суду.

Нагадаємо, у квітні 2004 року КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва» і ПАТ «Мостобуд» уклали контракт на будівництво Подільського мостового переходу через р. Дніпро в м. Києві. Договірна ціна спочатку становила 1,42 млрд грн., однак потім зросла до 2,57 млрд грн.

Завершити будівництво Подільського мостового переходу спочатку планували до кінця 2007 року. Та наразі цей термін перенесено до 31 грудня 2014 року.

Як повідомлялося, раніше комунальники через суд намагалися повернути 43,92 млн грн. авансів, виплачених «Мостобуду» по цьому проекту у квітні 2011 року. Термін їх відпрацювання сплив у жовтні 2012 року. Та суди стали на бік «Мостобуду», прийнявши звіти підприємства про закупівлю матеріалів на всю суму авансів.

51% акцій ПАТ «Мостобуд» належить народному депутату Володимиру Продивусу, ще 22% – його дружині Світлані Продівус. Компанія є однією з найбільших у сфері будівництва інфраструктурних споруд – мостів, естакад та автомагістралей. Продивус пройшов до парламенту від Партії регіонів, з лютого цього року він – позафракційний.

Подільський мостовий перехід має з’єднати правий і лівий береги Києва. Його протяжність складе близько 7 км. По ньому планують пустити четверту гілку метро на Троєщину. Крім автомобілів і метро, двоярусний міст передбачає велодоріжки і доріжки для пішоходів, які зможуть пройтися від вулиці Межигірської на Подолі до бульвару Перова на Воскресенці.