Суд визнав недійсним продаж 23 приміщень, які Одеса втратила за «межигірською» схемою
04.08.2014   //  

Суд визнав недійсним продаж фірмі «Арт» 23 нежитлових приміщень в Одесі у 2010 році. Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 25 липня.

Цей позов подав заступник прокурора Одеської області в інтересах держави.

У серпні 2010 року фірма «Арт» подарувала місту будівлю площею 6756 кв м на вул. Верстатобудівній, 12. Її вартість була оцінена у 37,11 млн грн.

Натомість Одеська міська рада продала фірмі 23 об’єкти комунальної власності вартістю 38,58 млн грн. Ціна продажу склала 1,47 млн грн. – різниця між вартістю отриманої у дар будівлі та вартістю 23 нежитлових приміщень.

Апеляційний суд дійшов висновку, що фактично Одеська міськрада і фірма «Арт» уклали договір міни з доплатою різниці вартості обмінюваних приміщень. Тому зазначені договори дарування та купівлі-продажу суд визнав недійсними як такі, що вчинені з метою приховання іншого правочину, який сторони вчинили насправді (договір міни). Суд наголосив, що Господарський кодекс України забороняє міну державного чи комунального майна, якщо друга сторона договору не є відповідно державним чи комунальним підприємством.

Стосовно договору дарування, то суд пояснив, що він укладений з порушення обов’язкової вимоги щодо безоплатного характеру договору, оскільки зобов’язує міськраду продати фірмі 23 приміщення за ціною, яка більш ніж у 26 разів нижче від їх оцінки.

Вказані приміщення розташовані на вул. Торговій, 29/31; вул. Ланжеронівській, 8 і 21; вул. Льва Толстого, 6; вул. Грецькій, 40; по вул. Рішельєвській, 4 і 12; вул. Катеринінській, 22 і 25; вул. Великій Арнаутській, 55; пров. Нечипуренка, 15; Фонтанській дорозі, 16/6; вул. Задонського, 1.

Зараз приміщення перебувають у власності приватних фірм: ТОВ «Утьосов», ПП «Елас-Комбі», фірма «Харрісонс-Транс-Сервіс», ТОВ «Ів-Інвест Лтд», ТОВ «Ів-Іммобільє», ТОВ «Джі Ем Джі Контент», ТОВ «Опера.», ТОВ «Аверс Строй».

Нагадаємо, що за схемою «обміну на державну власність» держава втратила президентську резиденцію «Межигір’я». Того разу держава отримала два зруйнованих будинки на Парковій дорозі у Києві.