- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

У екс-головного дорожника країни відбирають 120-мільйонний підряд, отриманий при Януковичу

Суд визнав недійсними договори, укладені 13 лютого цього року між Службою автомобільних доріг у Черкаській області та ПАТ «Уманьавтодор» на ремонт трьох ділянок автодороги Київ-Одеса (М-05). Про це свідчить рішення [1] Господарського суду Черкаської області від 22 липня.

За тиждень втечі Віктора Януковича з країни «Уманьавтодор» отримав [2] підряд вартістю 120,28 млн грн. на поточний середній ремонт ділянок км 183 + 977 – км 188 + 100; км 188 + 100 – км 192 + 400 та км 192 + 400 – км 195 + 200 траси Київ-Одеса. Його єдиним конкурентом на конкурсі було ТОВ «Автомагістраль-Південь», пропозиція якого була на 0,98 млн грн. дорожча.

Цей тендер в суді оскаржив заступник прокурора Черкаської області, який подав позов в інтересах Державного агентства автомобільних доріг України.

Суд погодився із доводами прокурора про те, що тендерний комітет мав відхилити пропозиції обох учасників через невідповідність їх пропозицій документації конкурсних торгів.

Так, у пропозиції підприємств відсутні асфальтоукладники та маркірувальні машини з параметрами, які Служба автодоріг вказала у конкурсній документації. Фірми запропонували інші машини, які, зокрема, мають удвічі меншу ширину при укладанні вирівнюючого шару покриття.

За законом, Служба автодоріг мала відхилити пропозиції підприємств як такі, що не відповідають умовам документації конкурсних торгів. Але Служба не перевіряла надану учасниками інформацію.

Суд визнав рішення комітету з конкурсних торгів недійсним, що стало підставою для визнання недійсними і договорів, укладених з ПАТ «Уманьавтодор».

Станом на 1 квітня роботи за цими договорами не виконувались, попередня оплата не здійснювалась.

Власником 88,02% акцій «Уманьавтодор» є Бахтіяр Сапаєв, який у 2005-2010 роках очолював Службу автодоріг Черкаської області, а в 2010 році недовгий час був директором державної компанії «Автомобільні дороги України».

У лютому 2013 року проти співробітників «Уманьавтодор» порушувалось [3] кримінальне провадження за підозрою у привласненні бюджетних коштів, які мали витрачатись на ремонт доріг. Попередньо повідомлялося, що державі завдано збитків в розмірі 34 млн гривень.

З часу заснування «Віснику держзакупівель» у 2008 році опубліковано дані про виграні «Уманьавтодором» тендери на загальну суму 4,85 млрд грн.

Засновниками одеського ТОВ «Автомагістраль-Південь» є Валерій Коротков і Олег Наливанний.