Тендерний мільярдер часів Януковича «Південьзахідшляхбуд» мав покровительство самого «Танталіта»
31.07.2014   //  

ПАТ «Південьзахідшляхбуд», яке за останні три роки виграло тендерів на 3,51 млрд грн., користувалося фінансовою підтримкою компанії «Танталіт». Про це свідчить договір поруки на позику «ПЗШБ» у банку.

27 квітня 2012 р. «Південьзахідшляхбуд» оформив кредит на суму 70 млн грн. в «Укрбізнесбанку», пов’язаному з екс-президентом Віктором Януковичем.

За тиждень до закінчення терміну погашення, 24 грудня 2013 р., між «УББ» і «Танталітом» було укладено договір поруки, згідно з яким фірма бере на себе зобов’язання розрахуватися по кредиту «ПЗШБ», якщо останній не зможе це зробити сам. Договір поруки з боку «Танталіта» підписав начальника Департаменту економіки й фінансів Дмитро Сідляренко.

Нагадаємо, будівельна компанія «Південьзахідшляхбуд» упродовж останніх років регулярно вигравала тендери на дорожньобудівельні роботи. За даними «ВДЗ» за останні шість років компанія отримала держзамовлень на 3,51 мрд грн. Більша частина, майже 3 мільярди, припала на 2011-2013 р.р.

Раніше «ПЗШБ» був частиною корпорації «Золоті ворота» Сергія Самусєва. Потім основну частку в 82% переоформили на компанію ТОВ «Альфадорбуд» віце-президента корпорації – Віктора Ящука, а решту на його дочірнє ПАТ «Будівельне управління №813». Самусєв раніше був відомий як радник Медведчука, коли той займав посаду першого замголови ВРУ в 2000–2001 роках. Віце-президент корпорації – Віктор Ящук – очолював Бурштинський лісокомбінат в Закарпатті, коли регіон знаходився під впливом СДПУ(о) Віктора Медведчука. У 2005-2006 рр. у «Золотих воротах» працював Євген Прусенко, який пізніше у 2010-2013 р.р. обіймав посаду заступника голови «Укравтодору», а потім до березня 2014 р. керував структурою.

За даними «Ділової столиці», наразі проти «ПЗШБ», «Альфадорбуду» й «БУ №813» порушена низка судових справ, за якими банки вимагають повернути кредитні кошти загалом на суму понад 400 млн грн.

Окрім того наразі триває суд за позовом Вінницької прокуратури щодо стягнення з «ПЗШБ» 28 млн грн.: ці кошти фірмі перерахували за ремонт траси «Київ-Харків-Довжанський», однак роботи так і не були виконані.

Докладніше про це та копії документів у статті «Історія одного боргу».