Міліція розслідує закупівлі патентованого вугілля у вінницького «бютівця»
31.07.2014   //  

повідомлення про вугилляРозпочато досудове розслідування щодо привласнення бюджетних коштів під час забезпечення вугіллям закладів освіти та охорони здоров’я у 2011-2014 рр. на користь службових осіб ПАТ «Вінницяоблпаливо». Про це йдеться у повідомленні Слідчого управління МВС України у Вінницькій області, що є в розпорядженні «Наших Грошей».

Починаючи із 2012 року, заклади освіти й медицини Вінницької області закуповують на тендерах вугілля новопридуманої марки ДГЖАКОМ.

Вугілля марки ДГЖАКОМ – це суміш кількох видів вугілля, яка є запатентована трьома вихідцями з Луганщини – директором ДП «УкрНДІвуглезбагачення» Юрієм Філіппенком, начальником відділу цього ж держпідприємства Петром Скляром і депутатом Антрацитівської міськради від ПР Віталієм Жарчинським.

ДП «УкрНДІвуглезбагачення» не дозволяє іншим підприємцям змішувати вугілля, посилаючись на виданий патент.

Вимога постачати ДГЖАКОМ призвела до того, що в області встановилась монополія на перемогу у вугільних тендерах, що спричинило значне перевищення цін над ринковими. Монополія стосується не тільки ДГЖАКОМ у, а й вугілля інших марок. Заклади освіти й медицини з невідомих причин об’єднували в один лот всі види вугілля, і той, хто не володів правом на патент ДГЖАКОМ, не міг взяти участь у тендері взагалі.

ПАТ «Вінницяоблпаливо» є регулярним переможцем тих лотів, де є частка ДГЖАКОМ. Акціонерами «Вінницяоблпаливо» є Леся Распутіна, депутат Вінницької облради від ВО «Батьківщина» Павло Килимнюк, його батько Віктор Килимнюк, відомий як радник голови ОДА.

Інші учасники тендерів, які мають право на використання патенту – ТОВ «Гірничо-збагачувальна фабрика «Центральна», «Євролугінвест» і «Данко» – контролюються одним із авторів патенту Віталієм Жарчинським.

Ці тендери скаржувались у постійно діючій адміністративній колегії АМКУ. Однак у всіх випадках колегія АМКУ ставала на бік замовників.

Більше про це читайте у статті «Прокуратурі. Заява про злочинну схему»