Путін має заплатити $50 мільярдів за те, що віджав ЮКОС у Ходорковського
28.07.2014   //  

Третейський суд в Гаазі визнав, що Росія порушувала Енергетичну хартію у справі ЮКОСа, і фактично визнав нафтокомпанію експропрійованою. Про це газеті «Коммерсант» повідомило джерело, знайоме з ходом процесу.

Судовий процес почався в 2005 році. В якості позивача виступала група Менатеп Лімітед (GML), що представляє інтереси Леоніда Невзліна, Володимира Дубова.

GML вимагала відшкодування $114 млрд, але джерела видання стверджують, що суд оцінив втрати в $50 млрд. Крім того, Росія повинна сплатити витрати судового процесу в розмірі $65 млн.

Видання пояснює, що сторони домовилися не коментувати ситуацію аж до оголошення підсумків 28 липня. Вони взяли час на ознайомлення з більш ніж 500-сторінковим вердиктом, проте Росія в будь-якому випадку спробує оскаржити рішення суду.

Михайло Ходорковський від процесу дистанціювався, оскільки ще в 2005 році продав своїм партнерам частку в GML, яка тоді стала контролювати 70,5% ЮКОСа.

У ході суду, що тривав майже 10 років, юристи позивача стверджували, що причиною податкових вимог до ЮКОСу було прагнення відібрати компанію у її законного власника. А той факт, що «Юганскнефтегаз» перейшов під контроль «Роснефти», підтверджує пряму вигоду держави від банкрутства.

Росія протягом чотирьох років намагалася довести, що Гаазький суд не має права розглядати позов GML, а після 2009 року стверджувала, що для банкрутства нафтової компанії були законні підстави.

50 мільярдів доларів становить близько 12% від усіх доходів російського бюджету у 2014 році.