Німецький бізнес передумав і тепер заявляє: «Нам з Путіним не по дорозі»
26.07.2014   //  

У ділових колах Німеччини відбувся корінний перелом настроїв. Глава Східного комітету німецької економіки Екхард Кордес заявив про беззастережну підтримку санкцій Євросоюзу, повідомляє «Німецька хвиля«.

«Зміна курсу: німецький бізнес проти Путіна». Під такий шапкою німецька ділова газета Handelsblatt опублікувала 25 липня добірку статей, присвячених намічуваним в ЄС економічних санкцій проти Росії через її підтримки сепаратистів на сході України. Ключовим матеріалом добірки стало інтерв’ю з головою Східного комітету німецької економіки Екхардом Кордесом під заголовком «Нам з Путіним не по дорозі».

Досі ця впливова організація, що представляє інтереси працюючих в Росії, Україні і в інших пострадянських державах німецьких фірм, критикувала ідею економічних санкцій проти Москви, попереджаючи про можливу шкоду для економіки Німеччини. Тепер Екхард Кордес заявляє: «Якщо треба буде заплатити ціну, ми її заплатимо».

За словами глави Східного комітету, зараз «гостро необхідно, щоб президент Путін використовував свій вплив на сепаратистів. А якщо у нього такого впливу немає, то нехай їм обзаведеться». Водночас Екхард Кордес висловив сподівання, що «достатнє число далекоглядних людей в Москві усвідомлює, що ситуація надзвичайно критична, і забезпечить беззастережне розслідування авіакатастрофи».

Таким чином, саме крах малайзійського літака на сході України і наступні події викликали корінний перелом у настроях німецьких ділових кіл.

«Ставлення до цієї катастрофи є актом негуманності . Ми бачимо шокуюче поведінка сепаратистів, коли вони грабують трупи», – підкреслив у бесіді з Handelsblatt німецький топ-менеджер. А з російського боку, продовжив він, «ми чуємо фантастичні теорії на зразок тієї, що в літаку сиділи мерці. З подібними речами треба покінчити».

Глава Східного комітету назвав «чудовими» дії уряду Німеччини в умовах цієї кризи і запевнив, що бізнес втілить в життя ті рішення, які намічають лідери Німеччини та Євросоюзу: «Якщо вони вирішать, що Росія в недостатній мірі йде на співпрацю і необхідно вдатися до жорстких санкціям, ми підтримаємо це на сто відсотків».

Найболючішими для Росії і найбільш швидко діючими санкціями топ-менеджер назвав позбавлення російських фірм і банків доступу до ринку капіталу США і Євросоюзу.

Водночас Екхард Кордес попередив, що Заходу слід точно дозувати тиск на російського президента. Якщо воно виявиться занадто великим, «Путіну з внутрішньополітичних міркувань буде складно йти на компроміси». Він нагадав, що Володимир Путін «як і раніше користується великою підтримкою населення, а багато політичні фігури штовхають його на ще жорсткіші дії». Глава Східного комітету висловився за припинення вогню на сході України і закликав уряд у Києві внести в це свій внесок.