На створенні нових робочих місць на Луганщині за два роки розікрали 90 мільйонів
22.07.2014   //  

Державна фінансова інспекція виявила порушення на 90 млн грн. при реалізації Програми створення нових робочих місць для забезпечення зайнятості населення вугледобувних районів та міст Луганської області у 2010-2011 роках. Про це свідчить постанова Вищого адміністративного суду від 3 липня.

ДФІ перевірило, як цю програму реалізовувала Державна компанія «Луганськлегінвест». Кошти на створення нових робочих місць виділяв Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Було встановлено, що обрані «Луганськлегінвестом» компанії не створили 680 нових робочих місць на загальну суму 87,8 млн грн. (в ході ревізії фірми створили 13 робочих місць на суму 1 млн грн.). Зокрема, ТОВ «Кан-Транс» – 213 нових робочих місць (далі – НРМ) на суму 16,42 млн грн.; ТОВ «Східноукраїнська екологічна компанія» – 58 НРМ на суму 15,96 млн грн.; ТОВ «Луганський завод промислових виробів» – 32 НРМ на суму 8 млн грн.; ТОВ «Хай Термал Технолоджис» з орбіти нардепа Олександра Єфремова – 104 НРМ на суму 8 млн грн.; ТОВ СВ «Антрацит» – 109 НРМ на суму 8,67 млн грн. і т.д.

Крім того, ТОВ НВП «Лисичанський гумово-технічний завод» і ТОВ «Донбас ВІО» завищили обсяги і вартість будівельно-монтажних робіт на суму 503 тис грн. (відшкодовано в ході ревізії 183 тис грн.)

А ТОВ «Віскор» і ТОВ «Донкуб» завищили вартість закупівлі обладнання, купленого по Програмі, на 222 тис грн. і 1,52 млн грн. відповідно. ТОВ «Віскор» належить співзасновникам ГО «Асоціація професійних видів єдиноборств Луганської області» Володимирові Гуцу і Сергію Трофімову. А серед засновників ТОВ «Донкуб» – депутат Перевальської міськради Сергій Бурбело, батько якого екс-гендиректор ДП «Первомайськвугілля» Сергій Бурбело з 2006 року очолює Перевальську райраду.

У березні 2012 року ДФІ винесла вимогу до ДК «Луганськлегінвест» усунути порушення, а саме: забезпечити створення 667 нових робочих місць на суму 86,8 млн грн.; провести претензійно-позовну роботу з підрядниками і змусити їх повернути зайві виплати. Також ДФІ зобов’язало держкомпанію розглянути питання щодо притягнення до відповідальності посадовців підприємства, з вини яких були допущені порушення.

«Луганськлегінвест» оскаржив вимогу ДФІ, вимагаючи виключити з акту ревізії вказані вище факти. Але ВАСУ у задоволенні позову державній компанії відмовив