Сухий пайок у розкішній обгортці
18.07.2014   //  

 сухпайЦіни на сухпайки для Нацгвардії, яка воює на Донбасі, зусиллями нової «прокладки» виявилась набагато більшою від армійських харчів.

І знову про пайки. Новина «Наших грошей» від 4 червня «Нацгвардія купила сухпайки у нової «прокладки» на 2,5 мільйони» отримала продовження.

Тележурналісти програми «Наші Гроші»  наочно підтвердили «прокладочний» характер фірми-постачальника ТОВ «Райтон», оскільки фасування сухпайків здійснюється на потужностях абсолютно іншої фірми. Також телевізійники отримали пояснення Нацгвардії, чому їх пайки набагато дорожчі від армійських: 64 гривні проти 50. Гвардійці пояснили це тим, що у армійського фасувальника – військової частини А1329 – купити нічого неможливо. Мовляв вони збираються пайки виключно для армії, і чути нічого не хочуть про якусь гвардію.

Дивно, що гвардційці ніколи не чули про Закон «Про господарську діяльність у Збройних силах України». І те, що вони не в курсі про існування законного механізму «передачі військового майна».  Зрештою, невже вони  ніколи не отримували від армії те саме «військове майно»? Наприклад, на початку року саме за такою схемою попередник нинішнього командувача Нацгвардії Шуляк хотів отримати від Лебедєва досить цікавий перелік «цінностей» потрібних під час тривалого протистояння на Майдані – не тільки патрони, а й кухні з термосами.

Втім, ми з розумінням ставимось до небажання тиловиків Нацгвардії переходити на переговорнівідносини з армією. Бо тоді б кошти за сухпайки не вийшло би перерахувати не «прокладку». У варіанті застосування Закону «Про господарську діяльність у Збройних силах України» гроші отримала б армія напряму. У випадку «передачі військового майна» – теж армія. Тільки через бюджет, який компенсував би Міністерству оборони вартість пайків.

Також телевізійники почули реальну думку реального гвардійця – учасника АТО щодо пайків, якими його годують.

Інформація бійця про те, що з гвардійців збирають гроші за сухпайки, котрі доставляють нерегулярно та їсти які іноді неможливо, прямо та чітко описана в кількох статтях Кримінального кодексу України.

Прямим обов’язком тиловиків є видати пайки безкоштовно. А якщо боєць відмовляється від пайки – йому мають сплатити її вартість.

Описана ж тележурналістами ситуація є прямо протилежною і тягне років так на 8 позбавлення волі у «червоній» 91 виправній колонії, де свого часу відбував строк Юрій Луценко.

Додамо ще інформації для правоохоронців, які мають боротись із зловживаннями військових навіть під час АТО. Це стосовно закупівельної ціни сухпайків.

Із продуктами для стандартних сухпаїв все більш-менш ясно – у березні-квітні Міноборони провело серію закупівель більшості нормативних продуктів із розрахунку на 130 тисяч комплектів. Дані щодо вартості певних продуктів Міноборони також оприлюднило на своєму сайті. Продавцем всіх консервів було узинське ТОВ «Візит», відоме читачам «Наших Грошей» як улюблений постачальник наддорогих та неякісних харчів для Мінсоцполітики часів Наталі Королевської, та якого залишила в темі і в долі Людмила Денисова.

(Армійці й самі добре знають власників «Візиту». Одна з засновників фірми Олена Березюк – дружина білоцерківського «регіонала» Руслана Березюка – також заснувала ТОВ «Укрпродакорд ОР», яке довгий час годувало і досі годує армію разом з іншими обранцями Міноборони часів Януковича – «Авіка», «Адмет-груп», «Укрпродакорд-ОР» та  «Артек-Союз»).

Другу серію закупівель Міноборони провело в червні – липні. Вартість сухпаю подорожчала приблизно на 20%:

Найменування продукту Кількість на одну людину на добу, грамів  Ціна в комплекті, квітень Ціна в комплекті, червень
Галети з борошна пшеничного першого сорту 300 4,68 6,12
Консерви м’ясні (сніданки м’ясні вищого сорту) 325 12,06 14,58
Консерви м’ясні (паштети печінкові) 100 4,50 6,36
Консерви м’ясо-рослинні (каші з м’ясом в асортименті) 650 15,24 18,84
Мед натуральний 40 2,64 2,52
Цукор 90 0,73 (1) 0,73(3)
Кава розчинна 2 0,54 0,54
Чай чорний натуральний 4 0,48 0,60
Серветки паперові (сухі), штук 3 0,08(2) 0,08
Серветки гігієнічні (вологі), штук 3 0,66(2) 0,66
Плівка поліетиленова (упаковка) 3,85 3,68
Собівартість комплектів (без витрат на фасування) 45,46 54,71

(1) Дані з сайту Міноборони, (2) За даними квітневих закупівель, (3) Дані сайту Міноборони

Як бачимо, найбільше піднялись ціни на консерви, які коштують більше половини з усієї вартості пайку. Нові ціни виставили старий постачальник «Візит», за яким залишились каші з м’ясом, та новий постачальник ТОВ «Грін Рей», якому дістались м’ясні сніданки та паштети. Ця фірма належить чернівецьким підприємцям Сергію Ішалову та Анатолію Грицунику, який також є депутатом Новоселицької райради від Компартії.

Однак це ще не все. Цікавим є питання витрат на фасування пайків.

І армійці, і гвардійці купували однакові за комплектністю загальновійськові сухпайки. Однак за дуже різною ціною. Повна вартість пайків для Міноборони у квітні, за інформацією вінницького нардепа-УДАРІВця Геннадія Ткачука, становить 48 гривень. Тоді як вартість складових була 45 грн. Тож, армійські витрати на фасування становлять близько 3 гривень на пайку.

Нацгвардія ж у червні купила сухпайки у такого собі ТОВ «Райтон» (ось тут про історію цієї фірми, створеної кримськими рибоконсервниками) по 64 гривні. Червнева вартість складових для армійського сухпайка становила 55 гривень. Тобто на фасування гвардійці залишили 9гривень. Втричі більше, ніж у армійців.

Сам «Райтон», хоч і є постачальником Нацгвардії, фасовкою не займається. За даними «Наші Гроші.ТВ», гвардійські сухпайки комплектують на потужностях вищезгаданої чернівецької фірми «Грін Рей», яка і є новим постачальником консервів для армії.

Тобто «Райтон» виконує класичну роль «прокладки», у яку з одного боку входить багато грошей від гвардійців, а з іншого боку виходить частина грошей для безпосереднього виробника. Решта – а це приблизно 6 гривень з сухпайка ціною 64 гривні – розчиняється на «генпідрядних» та «накладних» видатках.  А то й всі 16 гривень на пайці, якщо якась поінформована людина дала відмашку на закупівлю продуктів для гвардійських пайків заздалегідь до офіційного оголошення про закупівлю. Таке, як кажуть, трапляється.

Володимир Лютий, для «Наших Грошей»