- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Держзавод в суді добивається від «прокладки» Януковича 113 мільйонів за непоставлені вагони

ДП «Дарницький вагоноремонтний завод» через суд добивається від ТОВ «Прем’єр лізинг» повернення боргу та неустойки загалом на суму 113,47 млн грн. за невиконання договору фінансового лізингу. Про це свідчить постанова [1] Вищого господарського суду від 26 червня.

У серпні 2012 року «Прем’єр лізинг» зобов’язався протягом 2012-2013 років передати заводу у тимчасове платне користування на 84 календарні місяці 2000 нових напіввагонів. Вартість договору [2] склала 2,04 млрд грн.

Згодом додатковими угодами кількість напіввагонів було зменшено до 1916 одиниць, а сума договору – до 1,73 млрд грн. Також було змінено графік поставки предмету лізингу: поставку мали провести чотирма партіями протягом лютого-травня, червня-жовтня, листопада та грудня 2013 року.

Відповідно до договору, держпідприємство сплачує фірмі 15% авансу від вартості партії. У червні-жовтні завод мав отримати 700 напіввагонів, за що перерахував аванс у розмірі 68,25 млн грн. Разом з тим із цієї партії держпідприємство отримало лише 60 напіввагонів. Тому завод вимагає повернення 62,4 млн грн. авансу за непоставлені вагони, а також 17,47 млн грн. пені, 29,12 млн грн. – 7% штрафу і 4,48 млн грн. – 12 % річних за користування коштами.

Суди перших двох інстанцій відмовилися стягувати борг і неустойку з ТОВ «Прем’єр лізинг». Своє рішення вони мотивували тим, що відповідно до закону «Про фінансовий лізинг» держпідприємство може вимагати повернення авансу лише після розірвання договору. При цьому, відповідно до договору завод у разі наявності прострочення поставки має право відмовитися від договору лізингу в односторонньому порядку, письмово повідомивши про це фірму. Однак завод до «Прем’єр лізингу» з цим не звертався.

Вищий госпсуд назвав ці висновки судів передчасними, оскільки вони не надали оцінку самостійній підставі (без розірвання договору) для повернення авансу за непоставлений товар, яка також передбачена договором. ВГСУ відправив справу на новий розгляд до госпсуду міста Києва.

На час розгляду справи в суді, «Прем’єр лізинг» отримав від державного заводу 98,7 млн грн. авансових платежів за перші дві партії предмету лізингу: 30,45 млн грн. за партію лютого-травня 2013 року і 68,25 млн грн. за партію червня-жовтня 2013 року. У свою чергу фірма передала держпідприємству 350 вагонів загальною вартістю 242 млн грн.

Засновником і директором ТОВ «Прем’єр Лізинг» є киянин Андрій Черніков.

Постійним «конкурентом» «Прем’єр Лізинга» на державних тендерах була фірма «Альянс лізинг». Обидві структури мали однаковий номер телефону і знаходилися на обслуговуванні юридичної компанії «Стайлинг». А засновник «Стайлингу» Богдан Данкевич відомий як засновник ПАТ «Домінанта», основним акціонером якого було ТОВ «Танталіт» – номінальний власний резиденції «Межигір’я» Віктора Януковича.

За даними «Ділової столиці», замовники і підрядники загалом вимагають від ТОВ «Прем’єр Лізинг»понад 400 млн грн боргів [3]. За даними видання, фірма фактично припинила господарську діяльність.