Як взувають «Енергоатом»
15.07.2014   //  

dressДовкола начальника тендерного комітету сформувалось угрупування, яке продає «Енергоатому» спецодяг в чотири рази дорожче.

Чи може головний тендерник держкомпанії мати друзів-бізнесменів? Звісно може. Чи можуть ці друзі продавати щось цій держкомпанії? Безумовно. А якщо цей тендерник має фірму, яка виробляє такі самі речі, що його друзі потім втридорога продають держкомпанії? Просте співпадіння.

Але ми любимо описувати співпадіння. Тому й зараз просто зафіксуємо, як довкола керівника тендерного комітету «Енергоатому» Віктора Чеброва сформувався пул фірм, що продають «Енергоатому» різноманітні товари. Щоправда, якось дорого у них це виходить.

Ось приклад червневих тендерів, на яких ТОВ «Спецодяг Україна» вторгувало 19,63 млн грн., продавши «Енергоатому» спецодяг у два-чотири рази дорожче від ринкових цін (ми вибірково перевірили на відповідність ринковим цінам лише кілька з півсотні позицій, весь перелік – тут):

Найменування Тендерна ціна за од, грн. Ціни з відкритих джерел, грн.
Фартухи прогумовані з нагрудником 172,80 грн. 37,80 грн.
Повнолицьова маска серії 3М 6000 2 244 грн. 1 540 грн.
Беруші протишумові 3М 1130 14,40 грн. 5,50 грн.
Навушники протишумові «Вікінг» 369,60 грн. 232 грн.
Фільтр 6051 3М 224, 40 грн. 95,94 грн.
Фільтр 6059 3М 346,80 грн 162 грн.

Конкуренція на тендері була така собі. Єдиним мінімально необхідним конкурентом було ПП «Укрпромбезпека», яке пропонувало товар дорожче аж на 1%.

"Енергоатом" придбав такі беруші по 14,40 грн.

“Енергоатом” придбав такі беруші по 14,40 грн.

При цьому «Енергоатом» від початку планував викинути на ці товари ще більші гроші, оскільки оголосив очікувану вартість закупівель на 10% вищою від ціни переможця тендеру. Тобто тендерний комітет держкомпанії заздалегідь і власноруч заклав свої очікування від закупівлі у її ціну.

Потягнувши за ниточки засновників, ми зрештою і прийшли до очікуваного результату. Постачальники «Енергоатому» виявились не чужими голові тендерного комітету «Енергоатому» (зараз буде трохи складно читати, можна вдовольнитись інфографічною інформацією).

енергоатом2-01

Переможець тендеру – ТОВ «Спецодяг Україна» засноване тільки 17 лютого 2014 року у селі Горенка Київської області. Офіційним власником записаний Олексій Васюта, житель міста Вишневе (Київська обл.).

У Вишневому зареєстровано і єдиного конкурента на тендері – ПП «Укрпромбезпека», засновником якого є киянин В’ячеслав Великий.

"Енергоатом" придбав такі навушники по 369,60 грн.

“Енергоатом” придбав такі навушники по 369,60 грн.

Васюта раніше володів іншою фірмою ТОВ «Укрзіз», яке мало однаковий номер телефону (067-969-25-90) з ТОВ «Українські технології безпеки праці». Обидві фірми – і «Укрзіз», і «Українські технології безпеки праці» – відомі як переможці тендерів «Енергоатому».

Одним із засновників «Українські технології безпеки праці» був Максим Мулько, який на одному з тендерів представлявся менеджером ПП «Варвалегпром», що належало Любові Компанієць. Згодом засновником ПП «Варвалегпром» став В’ячеслав Великий, той самий чия «Укрпромбезпека» була зручним конкурентом на останніх тендерах «Енергоатому».

Крім того, у реєстрі судових рішень знайшлась інформація, що бухгалтер «Варвалегпром» у 2010-2012 рр. здійснював перерахування грошових коштів з банківських рахунків фірми «Укрзіз» Олексія Васюти.

Любов Компанієць («Варвалегпром») також була співзасновницею ТОВ «Фільтр Продактс Україна» разом з Олегом Сільверстовим, директором фірми був батько Олега Анатолій Сільверстов. Сьогодні фірма переоформлена на Ігоря Білокура, якому раніше належало ТОВ «Українські технології безпеки праці».

"Енергоатом" придбав такі маски по 2 244 грн.

“Енергоатом” придбав такі маски по 2 244 грн.

І в цьому місці ми робимо останній крок до головного тендерника «Енергоатому» Віктора Чеброва. Раніше він був співзасновником ТОВ «НВП «Ікар» разом з Анатолієм Сільверстовим. Відомо, що вони і сьогодні залишаються партнерами, володіючи ПрАТ «Скіф» (Черкаська обл., м.Корсунь Шевченківський).

Це підприємство, зокрема, займається виробництвом робочого одягу. Ця мила деталь закільцьовує нашу історію: «Енергоатом» купує робочий одяг у фірм, які через ланцюжок слідів пов’язані з фабрикою по виробництву спецодягу, співвласником якої є головний тендерник «Енергоатому».

На початку ми говорили, що переможець червневих тендерів «Енергоатом» ТОВ «Спецодяг Україна» був заснований лише у лютому цього року. Однак це не означає, що схема запущена лише зараз.

За даними «Вісника держзакупівель», вищевказані фірми «Укрзіз», «Українські технології безпеки праці» і «Варвалегпром» у попередні роки виграли тендери «Енергоатому» на 142,40 млн грн.

Півроку тому старі постачальники спецодягу змінили засновників і адреси реєстрації. Можна передбачити, що у майбутньому на тендери вони ходитимуть менш активно. Але на заміну їм з’явились пов’язані зі старими засновниками нові фірми. І життя продовжилось. Спеціальне життя на спеціальному одязі для спеціальних людей.

Ірина Салій, «Наші Гроші»