Топ-9 некорисних ліків
13.07.2014   //  

Багато популярних в Україні препаратів є абсолютними «пустушками». Але вони є хітами продаж в аптеках.

Журнал «Власть денег» зібрав дані про ліки, чий ефект, на думку видання, або не доведений, або ці ліки не лічать:

  • Актовегін. Вчені відводять йому перше місце у переліку непотрібних ліків. Лікарі призначають його усім підряд – породіллям і вагітним, для лікування опіків, реабілітації після інфарктів і інсультів. Він містить витяжку з телячої крові, що нібито сприяє насиченню киснем клітин людського організму і загальному оздоровленню. Але даних про клінічні випробування цих ліків немає. У США і Європі актовегін взагалі заборонений. Він продається виключно у країнах СНД, Китаї та Південній Кореї. В Україні цей препарат входить у п’ятірку найбільш продаваємих.
  • Церебролізин. Призначають хворим з порушенням центральної нервової системи. У 2010 році організація Cochrane Collabration опублікувала результати клінчних досліджень, у яких стверджується, що ні одному пацієнту фокус-групи цей препарат не допоміг.
  • Імуномодулятури (арбідол, альфатрон, кагоцел, інгарон і т.п.). їх призначають проти грипу, але вони вважаються некорисними. Клінічні дослідження показують, що більшість хворих, що приймають стимулятори імунітету, виздоровлюють точнісінько так само як і ті, що користуються народними засобами – чаєм з лимоном і травами. Більш того, існує думка, що імуномодулятори можуть нашкодити організму, спровокувавши розлад імунної системи.
  • Пробіотики (біфідумбактерії, лінекс). Мають лікувати дисбактеріоз кишечнику. Але експерти стверджують, що їх ефективність нульова. Виробники лінексу завіряють, що одна капсула має у собі не менше 12 млн живих молочнокислих бактерій. Але стільки ж можна отримати, випивши денну норму кефіру. До того ж у процесі виготовлення гине до половини мікроорганізмів.
  • Гепапротектори (ессенціале, ліволін, гепабене). Призначені для відновлення печінки. Переконливих даних про їх ефективність виробники так і не надали.
  • Корвалол, у склад якого входить сильнодіючий препарат фенобарбітал, не впливає на перебіг і результат сердечно-судинних захворювань, але накопичується у тканинах організму, з часом руйнуючи їх. Фенобарбітал заборонений у більшості розвинутих країн.
  • Валокордин містить психотропні компоненти – етиловій ефір і той же фенобарбітал, тому може викликати хіба що легкий заспокійливий ефект.
  • Мезім форте. Рекомендують для покращення травлення. У препараті відсутня кишечно-розчинна оболонка, через що ферменти розчиняються кислотою ще у шлунку і зрештою не дають ефекту.
  • Ново-пассіт. Лікарі перебільшують лікувальний ефект заспокійливого засобу. По суті це набір м’яко діючих на організм трав, які продаються по захмарній ціні.