Російський роботодавець терористів Гіркіна і Бородая має в Україні завод дитячого харчування та ІТ-бізнес
10.07.2014   //  

Російський роботодавець лідерів терористичного угрупування «Донецька народна республіка» Костянтин Малофєєв веде успішний бізнес в Україні. Про це пишуть Сергій Щербина і Юрій Вінничук в «Інсайдері».

Останнім місцем роботи прем’єр-міністра ДНР Олександра Бородая перед закидкою в Україну було посада піар-консультанта російського бізнесмена Костянтина Малофєєва і його компанії «Маршал капітал». Міністр оборони ДНР Ігор Гіркін за деякими даними працював у службі безпеки цієї фірми.

схема малофеева

Костянтина Малофєєва в Росії називають «другом друзів Путіна» і «православним бізнесменом». Він відомий як акціонер «Ростелекома», засновник «Ліги безпечного Інтернету», яка була ініціатором закону про цензуру в російському сегменті Інтернету.

Фонд бізнесмена «Маршал Капітал» контролює корпорацію «Нутрітек» (75% акцій). Це найбільший виробник дитячого харчування і один з лідерів з виробництва молочної продукції в Росії. До групи входить 14 підприємств. Одне з них – в Україні.

Малофєєв контролює «Хорольський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів», що знаходиться в Полтавській області. Це великий виробник дитячого харчування в Україні, який виробляє продукцію під брендом «Малюк», «Малятко», «Малютка».

малюткаВипуск дитячого харчування, яке відноситься до товарів першої необхідності, на «Хорольському комбінаті» справа прибуткова: в 2013 році чистий дохід підприємства склав 203 500 000 грн, а чистий прибуток – 31,4 млн грн.

Крім того, з жовтня 2013 Малофєєву належить 25% «Енвіжн Груп» – російської телекомунікаційної компанії, підрядника «Ростелекома».

В Україні у «Енвіжн Груп» є «дочка» – ДП «Енвіжн-Холдинг», великий системний інтегратор. Чистий дохід однієї з її структур – ВАТ «Енвіжн-Україна» – в 2013 році склав 693 млн грн, а збиток – 47,2 млн грн.

В Україні структури «Енвіжн Груп» більш відомі під колишнім брендом «Ситроникс». Найбільше вони запам’яталися перемогою в тендері Кабміну Миколи Азарова з впровадження системи відеоспостереження на виборчих дільницях на виборах до Верховної Ради в 2012 році вартістю 1 мільярд гривень.

Також «Енвіжн Груп» створювала дата-центр для телекомпанії «1 +1» Ігоря Коломойського, центри обробки даних для «Ощадбанку Росії» і «МТС в Україні», а також створювала IТ-інфраструктуру та відеоспостереження для Держслужби статистики України. Ця ж корпорація займалася реалізацією першого етапу національного проекту «Відкритий світ».

Партнер Малофєєва по «Енвіжн Груп» також цікавий. Групою «Ситроникс» ще до входження Малофєєва володіла російська корпорація «Система». Зараз у «Енвіжн Груп» їй належить більше 50%. Один з найбільших активів «Системи» – телекомунікаційна компанія «МТС».

Мажоритарний акціонер «Системи» – російський бізнесмен Володимир Євтушенков. Ця людина – старий приятель побіжного президента Віктора Януковича. Досить сказати, що Євтушенков був одним з членів легендарного мисливського клубу «Кедр», який був зареєстрований на території резиденції «Межигір’я».